Salamon
-1 °C
13 °C

Felháborítja a jogvédők 'siránkozása' a konzervatív szenátort

2004.05.12. 11:09
Felháborítja James Inhofe republikánus szenátort, hogy "humanitárius minden lében kanalak" kutakodnak az iraki háború amerikai "hősei" után. Az ultrakonzervatív törvényhozó szerint a börtönökben őrzött terroristák megérdemlik a sorsukat. A szélsőséges politikussal párttársai és földijei sem értenek egyet.
Felháborították az emberjogvédők "sirámai" a Republikánus Párt egyik szenátorát - írja a YahooNews. A honlapja szerint a régi jó oklahomai értékeket valló James Inhofe-t feldühítette, hogy "humanitárius minden lében kanalak" kutakodnak az amerikai börtönökben jogsértések után kutatva, miközben "a csapataink, a hőseink harcolnak és életüket áldozzák".

Egyedül maradt

"Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen a teremben, akit jobban felháborít a felháborodás, semmint az [iraki foglyokkal szembeni] bánásmód" - jelentette ki Inhofe a kínzásokkal kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson. Az ultrakonzervatív szenátor szerint az abu-grébi börtönben fogva tartott irakiak "gyilkosok, terroristák, lázadók. Sokuk kezéhez amerikai vér tapad, mi meg a velük szembeni bánásmód miatt aggódunk" - jelentette ki.

Véleményével látszólag mégis egyedül maradt. "Nem hiszem, hogy ezek az igazi oklahomai értékek, nem hiszem, hogy az oklahomaiak az igazságtalanságban hinnének. Ami történt, az a legnagyobb balhé" - jelentette ki a Reutersnek a szenátor egy földije, Cindy Shea. Inhofe-val párttársa John McCain arizónai szenátor sem értett egyet.

Súlyos következmények

McCain maga is hadifogoly volt a vietnami háborúban. Cinikus megfogalmazása szerint az Egyesült Államoknak nem kellett volna aláírnia a genfi egyezményt, hogy aztán azt tegye foglyaival, amit akar. Mint mondta, a jövőbeni amerikai hadifoglyok "súlyos következményekkel" nézhetnek szembe, ha az amerikai hadsereg azt a képet alakítja ki, "hogy bármit megtehetnek" az információ megszerzése érdekében és ehhez "a humanitárius minden lében kanalaknak semmi köze".

A maratoni meghallgatás-sorozat szerdán is folytatódni fog a kongresszusban. A keddi ülésen ismét megjelent Donald Rumsfeld, aki hétfői bocsánatkérése után most védelmébe vette "a szabad iraki állam" megteremtésének folyamatát. Mint mondta, az nem véresebb az amerikai függetlenség kivívásánál. "A szabad állam kiépítése Irakban minden bizonnyal kevesebb áldozatot követelt az Egyesült Államok függetlenségi háborújánál, illetve Japán és Németország második világháború utáni demokratizálásánál - jelentette ki.