Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Orbánt bírálja a lengyel kormányfő

2002.02.18. 16:20
A lengyel miniszterelnök bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért előzetes egyeztetés nélkül tárta a nyilvánosság elé a visegrádi országok álláspontját az EU-bővítésről. Egy cseh jobboldali napilap pedig arról közölt cikket, hogy Orbán lépése miatt veszélybe került a visegrádi egység.
Leszek Miller lengyel miniszterelnök a lengyel rádió egyes műsorának adott szokásos hétfő reggeli interjújában bírálta a magyar kormányt amiatt, hogy előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül, túl korán hozta nyilvánosságra az EU-bővítés finanszírozásával kapcsolatos visegrádi közös miniszterelnöki nyilatkozatot.

Közös tájékoztatón kellett volna ismertetni az álláspontot

Miller szerint a visegrádi miniszterelnöki találkozó, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezdeményezett, rendkívül fontos lett volna. Az egyeztetés a szokásos mederben indult, a főtárgyalók Brüsszelben közös nyilatkozattervezetet dolgoztak ki, amely a lengyel miniszterelnök értékelése szerint igen jó volt. A dokumentumot a csúcstalálkozót követő közös sajtóértekezleten kellett volna nyilvánosságra hozni - mondta Miller.

Elmaradt a konzultáció

A lengyel kormányfő szerint a magyar kormány előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül, túl korán tette közzé a nyilatkozatot, amely valójában csak tervezet volt. A cseh felet is meglepetésként érte a magyar fél eljárása - tette hozzá. Miller pénteken találkozott cseh kollégájával, Milos Zemannal, akivel megnyitottak egy új cseh-lengyel határátkelőt, ekkor került szóba a csúcstalálkozó ügye is. A lengyel miniszterelnök szerint a dokumentumban foglaltak kisebb súllyal esnek latba, mintha azt közösen adták volna ki a miniszterelnökök.

A Zycie című jobboldali lengyel napilap hétfői számában Magyarország megtöri a szolidaritást címmel rövid cikk jelent meg, amely szerint a csúcstalálkozót a magyarok mondták le. Nem hivatalos hírek szerint az EU-tagjelöltek szolidaritása megkérdőjeleződött - olvasható a cikkben. Danuta Hübner Európa-ügyi miniszter a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a csúcstalálkozó időpontjának többszöri elhalasztása a közelgő magyar parlamenti választásokkal áll összefüggésben, Budapest részéről, legalábbis egyelőre "hiányzik a jóakarat" a találkozó megtartásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?