Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Orbánt bírálja a lengyel kormányfő

2002.02.18. 16:20
A lengyel miniszterelnök bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért előzetes egyeztetés nélkül tárta a nyilvánosság elé a visegrádi országok álláspontját az EU-bővítésről. Egy cseh jobboldali napilap pedig arról közölt cikket, hogy Orbán lépése miatt veszélybe került a visegrádi egység.
Leszek Miller lengyel miniszterelnök a lengyel rádió egyes műsorának adott szokásos hétfő reggeli interjújában bírálta a magyar kormányt amiatt, hogy előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül, túl korán hozta nyilvánosságra az EU-bővítés finanszírozásával kapcsolatos visegrádi közös miniszterelnöki nyilatkozatot.

Közös tájékoztatón kellett volna ismertetni az álláspontot

Miller szerint a visegrádi miniszterelnöki találkozó, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezdeményezett, rendkívül fontos lett volna. Az egyeztetés a szokásos mederben indult, a főtárgyalók Brüsszelben közös nyilatkozattervezetet dolgoztak ki, amely a lengyel miniszterelnök értékelése szerint igen jó volt. A dokumentumot a csúcstalálkozót követő közös sajtóértekezleten kellett volna nyilvánosságra hozni - mondta Miller.

Elmaradt a konzultáció

A lengyel kormányfő szerint a magyar kormány előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül, túl korán tette közzé a nyilatkozatot, amely valójában csak tervezet volt. A cseh felet is meglepetésként érte a magyar fél eljárása - tette hozzá. Miller pénteken találkozott cseh kollégájával, Milos Zemannal, akivel megnyitottak egy új cseh-lengyel határátkelőt, ekkor került szóba a csúcstalálkozó ügye is. A lengyel miniszterelnök szerint a dokumentumban foglaltak kisebb súllyal esnek latba, mintha azt közösen adták volna ki a miniszterelnökök.

A Zycie című jobboldali lengyel napilap hétfői számában Magyarország megtöri a szolidaritást címmel rövid cikk jelent meg, amely szerint a csúcstalálkozót a magyarok mondták le. Nem hivatalos hírek szerint az EU-tagjelöltek szolidaritása megkérdőjeleződött - olvasható a cikkben. Danuta Hübner Európa-ügyi miniszter a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a csúcstalálkozó időpontjának többszöri elhalasztása a közelgő magyar parlamenti választásokkal áll összefüggésben, Budapest részéről, legalábbis egyelőre "hiányzik a jóakarat" a találkozó megtartásához.