Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Nem vagyok EU-ellenes

2002.09.28. 11:21
Az unió nagy csalódássá válhat a magyarok számára - nyilatkozta a Die Presse-nek Orbán Viktor. A volt kormányfő úgy véli, a jelenlegi kormány semmit sem tesz annak érdekében, hogy a csatlakozás ne legyen káros a magyar társadalom számára. Az interjúban a volt miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit fog tenni, ha a kormány nem teljesíti feltételét, miszerint előbb az alkotmány módosítását kell végrehajtani, s aztán kell népszavazást tartani a csatlakozás ügyében.
A Die Presse című, konzervatívnak tekintett bécsi lap szombaton "Orbán: az EU nagy csalódássá válhat Magyarország számára" címmel Orbán Viktorral Bécsben készült interjút közölt abból az alkalomból, hogy a volt kormányfő szombaton az osztrák fővárosban részt vesz a kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt gazdasági szervezetének az EU bővítéséről rendezett tanácskozásán.

"Kemény vagyok"

A politikus hangsúlyozta: Nem alternatíva, hogy Magyarország ne csatlakozzon az Európai Unióhoz, de az unió nagy csalódássá válhat a magyarok számára, ha három területen - a kis- és középvállalkozások támogatása, a gazdáknak nyújtandó olcsó hitelek és az átlagjövedelmek emelése terén - nem tesznek további erőfeszítéseket, s a jelenlegi baloldali kormány e három kérdésben április óta semmit nem mozdított előre.

Arra a kérdésre, hogy a csatlakozás határozott támogatójából EU-ellenessé vált-e, a volt miniszterelnök elmondta: "Nem vagyok unióellenes, a kormányt igyekszem nagyobb aktivitásra bírni. Magyarország előtt az a választás áll, hogy a csatlakozás hasznos vagy káros lesz. Kemény vagyok, de EU-párti."

"Ez nem populizmus"

A cikk szerint Orbán nem válaszolt arra a kérdésre, hogy híveinek a nemmel történő szavazást javasolná-e a népszavazáson, amennyiben a kormány nem teljesíti feltételét, miszerint előbb az alkotmány módosítását kell végrehajtani, s aztán kell népszavazást tartani, de leszögezte: konszenzus lesz.

"Orbán Viktor felmérésekben tesztelte feltételeit, s e követeléseket a megkérdezettek "91 százaléka támogatja" - írta a szerző. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ez nem merő populizmus-e, hiszen ki szavazna több támogatás ellen, így válaszolt: "Ez nem populizmus, a közvélemény ezt így akarja", s majd kiderül, hogy a kormány ezt a 2003-ra szóló költségvetésben figyelembe veszi-e.

Orbán tagadja a jobboldali fordulatot

A szerző utalt arra, hogy Orbán Viktor a Fidesz elnöke volt, ma azonban egyszerű parlamenti képviselő és a Hajrá Magyarország elnevezésű parlamenten kívüli mozgalom működtetője, s hogy ezzel kapcsolatban maga említi Silvio Berlusconi olasz kormányfő nevét.

Az újságíró feltette a kérdést: vajon a kormányfői tisztség elvesztése óta nem hajtott-e végre feltűnő jobboldali fordulatot? Ezt Orbán Viktor cáfolta, s elmondta: célja, hogy Magyarországon a német CDU/CSU mintája szerinti, vagyis az egész spektrumot átfogó uniót szervezzen, s hogy a jobboldalon csak egyetlen csoportosulás legyen. "Amit teszek, az az, hogy összehozom az embereket, a közvélemény nyomására egyesítem az egész jobbközép spektrumot. A pártvezéreknél igen népszerűtlen a közép-jobb erők szoros együttműködése. És általában: én nem kedvelem a pártvezérekkel kötött egyezségeket" - idézte a cikk, s rámutatott: Orbán Viktor megfogalmazása szerint célja, hogy egy erős jobbközép kormány az ellenzékbe küldje a posztkommunista szocialistákat.

A kedvezménytörvény volt a legfontosabb

Végül arra a kérdésre, hogy a határokon túl élő magyar kisebbségeknek - Ausztria kivételével - különleges jogokat biztosító kedvezménytörvény visszatekintve hiba volt-e, Orbán Viktor hangsúlyozta: "Ez volt számomra a legfontosabb törvény, nem taktikai, hanem gazdasági szempontból", azt mondta, hogy a törvény EU-kompatibilis, és megállapította: az új kormány ugyan változtatásokat helyezett kilátásba, de nem tudni, hogy ezekre sor kerül-e.