Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Orbán: Nem vagyok EU-ellenes

2002.09.28. 11:21
Az unió nagy csalódássá válhat a magyarok számára - nyilatkozta a Die Presse-nek Orbán Viktor. A volt kormányfő úgy véli, a jelenlegi kormány semmit sem tesz annak érdekében, hogy a csatlakozás ne legyen káros a magyar társadalom számára. Az interjúban a volt miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit fog tenni, ha a kormány nem teljesíti feltételét, miszerint előbb az alkotmány módosítását kell végrehajtani, s aztán kell népszavazást tartani a csatlakozás ügyében.
A Die Presse című, konzervatívnak tekintett bécsi lap szombaton "Orbán: az EU nagy csalódássá válhat Magyarország számára" címmel Orbán Viktorral Bécsben készült interjút közölt abból az alkalomból, hogy a volt kormányfő szombaton az osztrák fővárosban részt vesz a kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt gazdasági szervezetének az EU bővítéséről rendezett tanácskozásán.

"Kemény vagyok"

A politikus hangsúlyozta: Nem alternatíva, hogy Magyarország ne csatlakozzon az Európai Unióhoz, de az unió nagy csalódássá válhat a magyarok számára, ha három területen - a kis- és középvállalkozások támogatása, a gazdáknak nyújtandó olcsó hitelek és az átlagjövedelmek emelése terén - nem tesznek további erőfeszítéseket, s a jelenlegi baloldali kormány e három kérdésben április óta semmit nem mozdított előre.

Arra a kérdésre, hogy a csatlakozás határozott támogatójából EU-ellenessé vált-e, a volt miniszterelnök elmondta: "Nem vagyok unióellenes, a kormányt igyekszem nagyobb aktivitásra bírni. Magyarország előtt az a választás áll, hogy a csatlakozás hasznos vagy káros lesz. Kemény vagyok, de EU-párti."

"Ez nem populizmus"

A cikk szerint Orbán nem válaszolt arra a kérdésre, hogy híveinek a nemmel történő szavazást javasolná-e a népszavazáson, amennyiben a kormány nem teljesíti feltételét, miszerint előbb az alkotmány módosítását kell végrehajtani, s aztán kell népszavazást tartani, de leszögezte: konszenzus lesz.

"Orbán Viktor felmérésekben tesztelte feltételeit, s e követeléseket a megkérdezettek "91 százaléka támogatja" - írta a szerző. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ez nem merő populizmus-e, hiszen ki szavazna több támogatás ellen, így válaszolt: "Ez nem populizmus, a közvélemény ezt így akarja", s majd kiderül, hogy a kormány ezt a 2003-ra szóló költségvetésben figyelembe veszi-e.

Orbán tagadja a jobboldali fordulatot

A szerző utalt arra, hogy Orbán Viktor a Fidesz elnöke volt, ma azonban egyszerű parlamenti képviselő és a Hajrá Magyarország elnevezésű parlamenten kívüli mozgalom működtetője, s hogy ezzel kapcsolatban maga említi Silvio Berlusconi olasz kormányfő nevét.

Az újságíró feltette a kérdést: vajon a kormányfői tisztség elvesztése óta nem hajtott-e végre feltűnő jobboldali fordulatot? Ezt Orbán Viktor cáfolta, s elmondta: célja, hogy Magyarországon a német CDU/CSU mintája szerinti, vagyis az egész spektrumot átfogó uniót szervezzen, s hogy a jobboldalon csak egyetlen csoportosulás legyen. "Amit teszek, az az, hogy összehozom az embereket, a közvélemény nyomására egyesítem az egész jobbközép spektrumot. A pártvezéreknél igen népszerűtlen a közép-jobb erők szoros együttműködése. És általában: én nem kedvelem a pártvezérekkel kötött egyezségeket" - idézte a cikk, s rámutatott: Orbán Viktor megfogalmazása szerint célja, hogy egy erős jobbközép kormány az ellenzékbe küldje a posztkommunista szocialistákat.

A kedvezménytörvény volt a legfontosabb

Végül arra a kérdésre, hogy a határokon túl élő magyar kisebbségeknek - Ausztria kivételével - különleges jogokat biztosító kedvezménytörvény visszatekintve hiba volt-e, Orbán Viktor hangsúlyozta: "Ez volt számomra a legfontosabb törvény, nem taktikai, hanem gazdasági szempontból", azt mondta, hogy a törvény EU-kompatibilis, és megállapította: az új kormány ugyan változtatásokat helyezett kilátásba, de nem tudni, hogy ezekre sor kerül-e.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!