Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Orbán sorsdöntő tárgyalásokra számít

2002.01.14. 17:25
Távol áll Magyarország és Nagy-Britannia álláspontja arról, milyen mértékű anyagi erőforrást kell biztosítani a majdani EU-tagoknak az elmaradott térségek fejlesztésére, a mezőgazdaság támogatására - közölte a magyar kormányfő Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után. Orbán Viktor szerint ugyanakkor Nagy-Britanniában elismerik, hogy hazánk pozíciója az EU bővítését illetően jó, és gazdasági eredményeinket is elismerik.
A következő hónapok tárgyalásai Brüsszelben és más az EU-tagállamok fővárosaiban sorsdöntőek lesznek abból a szempontból, hogy Magyarország nyertese lehet-e az EU-bővítésnek - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hétfőn Londonban Tony Blair brit kormányfővel az Európai Unió bővítéséről, nemzetközi biztonsági kérdésekről, köztük a NATO és Oroszország viszonyáról tárgyalt. Nagy-Britanniában általános vélemény, hogy Magyarország pozíciója az Európai Unió bővítését illetően rendkívül jó, elismerik gazdasági eredményeinket, az alacsony munkanélküliséget, a gyors gazdasági növekedést - nyilatkozta a találkozó után Orbán Viktor magyar újságíróknak.

Nehéz csatlakozási tárgyalások előtt az ország

A magyar kormányfő elmondta: Tony Blairrel egyetértettek abban, hogy a következő hónapok csatlakozási tárgyalásai rendkívüli nehezek lesznek, mivel azokon dől el, hogy az EU milyen módszerrel, mekkora összeget biztosít majd az újonnan belépőknek az elmaradott térségek fejlesztésére és mezőgazdaság támogatására. A magyar és a brit vélemény e tekintetben igen távol áll egymástól. Az Európai Unió álláspontja, amely január végén kerül nyilvánosságra, szintén messze van a magyar állásponttól.

"Jó tárgyalás esetén nyer a mezőgazdaság"

Ha határozottan és jól tárgyalunk, a magyar mezőgazdaság, a gazdák egyértelműen nyertesek lehetnek. Az álláspontok, ahogyan ez a mostani tárgyalások is bizonyították, messze vannak még a megegyezés lehetőségétől - hangoztatta Orbán.

A tárgyalásokon elhangzott, nincs gazdaságpolitikai oka annak, hogy Magyarországot ne vegyék fel mihamarabb az EU-ba. A brit kormányfő biztosított arról, hogy országa nagyon fontosnak tartja a bővítési menetrend betartását, azt, hogy 2004-ben Magyarország az EU tagja lehessen - jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar és a brit kormányfő véleményt cserélt biztonságpolitikai kérdésekről, a terrorizmus elleni harcról, a NATO-bővítés kérdéseiről, továbbá Oroszország és a NATO viszonyáról. Orbán hangsúlyozta: Magyarország egyetért Nagy-Britannia azon álláspontjával, hogy Oroszországot közelebb kell hozni az EU-hoz és a NATO-hoz, egy olyan hosszú távú együttműködést kell kialakítani vele, amelynek megvan a menetrendje, üteme. Abban is egyetértettek, hogy - mint annak idején Magyarország esetében is történt - ha egy adott ország megfelel a szövetség követelményeinek, Oroszország véleményétől függetlenül megilleti őt a NATO-tagság.

Márai-könyvet ajándékozott Orbán

Orbán Viktor Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye angol nyelvű kiadásának bemutatója alkalmából tartózkodik a brit fővárosban. Rövid londoni látogatása során nyílt alkalom arra, hogy véleményt cseréljen brit partnerével. A találkozón a magyar miniszterelnök megajándékozta Blairt a Márai-mű angol nyelvű fordításával, amely "Embers" (Parázs) címmel jelenik meg Nagy-Britanniában a Penguin/Viking könyvkiadó gondozásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?