Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Orbán sorsdöntő tárgyalásokra számít

2002.01.14. 17:25
Távol áll Magyarország és Nagy-Britannia álláspontja arról, milyen mértékű anyagi erőforrást kell biztosítani a majdani EU-tagoknak az elmaradott térségek fejlesztésére, a mezőgazdaság támogatására - közölte a magyar kormányfő Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után. Orbán Viktor szerint ugyanakkor Nagy-Britanniában elismerik, hogy hazánk pozíciója az EU bővítését illetően jó, és gazdasági eredményeinket is elismerik.
A következő hónapok tárgyalásai Brüsszelben és más az EU-tagállamok fővárosaiban sorsdöntőek lesznek abból a szempontból, hogy Magyarország nyertese lehet-e az EU-bővítésnek - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hétfőn Londonban Tony Blair brit kormányfővel az Európai Unió bővítéséről, nemzetközi biztonsági kérdésekről, köztük a NATO és Oroszország viszonyáról tárgyalt. Nagy-Britanniában általános vélemény, hogy Magyarország pozíciója az Európai Unió bővítését illetően rendkívül jó, elismerik gazdasági eredményeinket, az alacsony munkanélküliséget, a gyors gazdasági növekedést - nyilatkozta a találkozó után Orbán Viktor magyar újságíróknak.

Nehéz csatlakozási tárgyalások előtt az ország

A magyar kormányfő elmondta: Tony Blairrel egyetértettek abban, hogy a következő hónapok csatlakozási tárgyalásai rendkívüli nehezek lesznek, mivel azokon dől el, hogy az EU milyen módszerrel, mekkora összeget biztosít majd az újonnan belépőknek az elmaradott térségek fejlesztésére és mezőgazdaság támogatására. A magyar és a brit vélemény e tekintetben igen távol áll egymástól. Az Európai Unió álláspontja, amely január végén kerül nyilvánosságra, szintén messze van a magyar állásponttól.

"Jó tárgyalás esetén nyer a mezőgazdaság"

Ha határozottan és jól tárgyalunk, a magyar mezőgazdaság, a gazdák egyértelműen nyertesek lehetnek. Az álláspontok, ahogyan ez a mostani tárgyalások is bizonyították, messze vannak még a megegyezés lehetőségétől - hangoztatta Orbán.

A tárgyalásokon elhangzott, nincs gazdaságpolitikai oka annak, hogy Magyarországot ne vegyék fel mihamarabb az EU-ba. A brit kormányfő biztosított arról, hogy országa nagyon fontosnak tartja a bővítési menetrend betartását, azt, hogy 2004-ben Magyarország az EU tagja lehessen - jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar és a brit kormányfő véleményt cserélt biztonságpolitikai kérdésekről, a terrorizmus elleni harcról, a NATO-bővítés kérdéseiről, továbbá Oroszország és a NATO viszonyáról. Orbán hangsúlyozta: Magyarország egyetért Nagy-Britannia azon álláspontjával, hogy Oroszországot közelebb kell hozni az EU-hoz és a NATO-hoz, egy olyan hosszú távú együttműködést kell kialakítani vele, amelynek megvan a menetrendje, üteme. Abban is egyetértettek, hogy - mint annak idején Magyarország esetében is történt - ha egy adott ország megfelel a szövetség követelményeinek, Oroszország véleményétől függetlenül megilleti őt a NATO-tagság.

Márai-könyvet ajándékozott Orbán

Orbán Viktor Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye angol nyelvű kiadásának bemutatója alkalmából tartózkodik a brit fővárosban. Rövid londoni látogatása során nyílt alkalom arra, hogy véleményt cseréljen brit partnerével. A találkozón a magyar miniszterelnök megajándékozta Blairt a Márai-mű angol nyelvű fordításával, amely "Embers" (Parázs) címmel jelenik meg Nagy-Britanniában a Penguin/Viking könyvkiadó gondozásában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek