Ágnes
-1 °C
2 °C

Lobbitúra Párizsban

2001.12.10. 19:20
Megnyugtatónak találtuk, hogy a francia elnök az európai uniós csatlakozás szempontjából a teljesítményt értékelte a legfontosabbnak és továbbra is ragaszkodik az egyéni elbírálás és különbségtétel elvéhez - jelentette ki Orbán Viktor Párizsban. A magyar miniszterelnök szerint a francia elnök ezzel egyetétett, és kijelentette: a magyar választópolgárok már leadhatják szavazatukat a 2004-es európai parlamenti választásokon. Orbán francia egyetemet ígért Magyarországon.
Megnyugtatónak találtuk, hogy a francia elnök az európai uniós csatlakozás szempontjából a teljesítményt értékelte a legfontosabbnak és továbbra is ragaszkodik az egyéni elbírálás és különbségtétel elvéhez. Tehát Franciaország sem tartaná elfogadhatónak, ha bármelyik felkészült országnak másokra várakoznia kellene - foglalta össze Jacques Chirac francia elnökkel tartott egyórás eszmecseréjét Orbán Viktor.

A párizsi nagyköveti rezidencián hétfőn magyar újságíróknak tartott sajtóértekezletén a miniszterelnök beszámolt arról, hogy a megbeszéléseken kitüntetett helyen szerepelt a magyar EU-csatalakozási tárgyalások kérdése, melyről megállapították, hogy jól haladnak. A francia elnök közlése szerint a magyar választópolgárok már leadhatják szavazatukat a 2004-es európai parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy 2004. január elsejére Magyarország teljes jogú tagságára számíthatunk - jelentette ki Orbán.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a megbeszélésen megfogalmazták a bővítéssel kapcsolatban felvetődött aggályokat, miután Hubert Védrine francia külügyminiszter a közelmúltban felvetette: egészítsék ki Romániával és Bulgáriával a mindeddig 10 fősre tervezett első bővítési kört, ami a csatlakozási időpont esetleges késleltetésének gyanúját keltette fel.

- Politikai, elvi és erkölcsi szempontból egyaránt nehezen igazolhatónak látnánk minden olyan döntést az unió részéről, amely várakozásra kényszerítene olyan országokat - vagy akár csak egyet is - amelyek egyébként felkészültek az uniós tagságra - ismertette a Párizsban képviselt magyar álláspontot Orbán. Szerinte Chirac ezzel egyetértett, s jelezte, hogy több forgatókönyvet is elképzelhetőnek tekint. A két szerint a XX. században még nem volt arra példa, hogy olyan jók legyenek a francia-magyar politikai, államközi kapcsolatok, mint most - mondta a miniszterelnök.

Orbán ezúttal is megemlítette, hogy a már megtett konkrét kezdőlépések nyomán másfél éven belül létrejöhet az első magyarországi francia egyetem, ami megfogalmazása szerint "Európába történő visszaintegrálódásunk fontos köldökzsinórjává válik majd".

A legmagasabb francia állami kitüntetés átvétele kapcsán azt hangoztatta a miniszterelnök, hogy az a magyar polgárok által az előző tíz évben tett erőfeszítések iránti elismerést fejezi ki, s ebben benne van a külföldi magyar emigráció munkája is.