Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Megbánta homofób kijelentését az amerikai vezérkari főnök

2007.03.14. 15:32
Személyes véleményem helyett a a megfelelő politika iránti elkötelezettségére kellett volna koncentrálnom, olvasható Peter Pace tábornok szerdai közleményében. A vezérkari főnök egy keddi nyilatkozatában erkölcstelennek nevezte a homoszexualitást, a kijelentés óriási felháborodást okozott amerikai melegszervezetek és vezető politikusok körében.

Megbánta az Egyesült Államok vezérkari főnöke, hogy erkölcstelennek nevezte a homoszexualitást, írja a BBC. Peter Pace tábornok azonban nem a megjegyzés miatt kért bocsánatot, hanem mert nem hangsúlyozta, hogy egyszerűen a saját véleményét mondta ki.

„Úgy vélem, a homoszexualitás erkölcstelen, és nem kéne elnéznünk senkinek az ilyen erkölcstelen cselekedeteket” – nyilatkozta Pace tábornok kedden a Chicago Tribune című lapnak. A tábornok a kijelentéssel a hadsereg politikájához fűzött véleményt, a katonai szolgálat ugyanis a melegek számára sincs tiltva, ha nem mondják és nem nyilvánítják ki irányultságukat. A megjegyzés óriási felháborodást okozott az amerikai melegszervezetek és vezető politikusok körében.

A vita ismét fellángol

A BBC tudósítója szerint a botrány újra elindította a vitát, hogy homoszexuálisok irányultságuk felvállalásával szolgáljanak-e az amerikai hadseregben. A Pentagon „ne kérdezd, nem mond” hozzáállást vezetett be 1993-ban, ezzel feloldotta az addig érvényben lévő tilalmat, hogy melegek nem szolgálhattak a hadseregben. Azóta a tisztek nem kérdezhetik meg alárendeltjeiktől, a katonák pedig nem hangoztathatják szexuális irányultságukat.

A kedélyek megnyugtatására a vezérkari főnök közleményt adott ki, ami nem a bocsánatkérésről szólt. „Inkább a megfelelő politika iránti elkötelezettségemre kellett volna koncentrálnom, és nem a személyes erkölcsi normáimra” – fogalmazott.

„Személyes véleményeknek itt nincs helyük” – fogalmazott Robert Gates amerikai védelmi miniszter. „Ami fontos, hogy létezik egy törvény, ami a ‘ne kérdezd, ne mond’ hozzáállást írja elő, a minisztérium is ez alapján alkot véleményt” – tette hozzá.

Joe Solomonese emberi jogi aktivista szerint az az erkölcstelen, ha személyes előítéletek miatt sérül a nemzetbiztonság. „Igazi pofon volt ez azoknak a homoszexuális nőknek és férfiaknak az arcába, akik büszkén és bátran szolgálnak a hadseregben” – véli egy melegjogi szervezet.