Aliz
6 °C
14 °C

Százezrek Pio atya szentté avatásán

2002.06.16. 19:01
Fullasztó kánikulában, több mint kétszázötvenezer ember jelenlétében tartották meg II. János Pál pápa vezetésével a római Szent Péter téren Pio atya, az olasz katolikus hívők körében legendás hírű egykori pap szentté avatásának szertartását.
Francesco Forgione, aki később Pio atya néven vált pappá, a 462. azoknak a sorában, akiket a mostani pápa avatott szentté. Pio atya 1887. május 25-én született a Benevento melletti Pietralcinában, 1910. május 10-én szentelték pappá a Foggia környéki San Giovanni Rotondóban.

Az első világháború idején tábori lelkészként szolgált. Azt, hogy nem mindennapi emberről van szó, az olasz hívők akkor kezdték megérteni, amikor 1918. szeptember 20-án, 31 éves korában San Giovanni Rotondóban éppen imádkozott, és - legalábbis a szemtanúk elmondása szerint - stigmák, vagyis sebhelyek jelentek meg a kezén és a lábán ugyanazokon a helyeken, ahol Krisztus is sebeket kapott keresztre feszítésekor.

Nem hitték

Bár a hívők tömegei ettől a pillanattól fogva máris szentnek tekintették Pio atyát, a vatikáni hivatalok nem nézték jó szemmel a történteket. Miközben az egyszerű emberek tömegesen járultak a pap elé gyónni, a Szentszék egyes köreiben megjelentek az ellenzők is. Agostino Gemelli atya, a katolikus egyetem egyik akkori tanára például "csalónak és pszichopatának" minősítette Pio atyát, aki az egyház egyes hivatalnokai szerint saját maga "csinálta" önnön stigmáit.

Rehabilitálták

A gyanú légkörét csak növelte az őt felkereső hívők tömege. A vádak között szerepelt például, hogy a pap "fiatal nőket simogat" a szertartásokon, hogy különleges képességeket tulajdonít magának. Mivel sok pénz is kezdett befolyni egy Pio atya által felépíteni kívánt kórház számára, a pénzügyi csalások vádja sem kímélte az atyát. XII. Pius pápa azonban véget vetett ezeknek a támadásoknak, teljes bizalmát helyezte Pio atyába, aki ettől kezdve csakis a katolikus egyházfőnek tartozott közvetlen felelősséggel. Bár XXIII. János idején újraindultak a vizsgálatok, a végén Pio atyát a legfelsőbb szinten "rehabilitálták": VI. Pál eltörölt mindenfajta korábbi fegyelmi vizsgálatot.

Személyes ismerettség

Pio atyánál 1947-ben gyónásra jelentkezett egy fiatal lengyel pap, Karol Wojtyla. A fáma szerint - amit soha senki meg nem erősített - Pio atya akkor megjövendölte számára: "Egyszer majd pápa leszel, de vért és erőszakot is látok veled kapcsolatban". Pio atyának számos csodát is tulajdonítanak, ebből kettőt az egyház hivatalosan is elismert, két gyógyíthatatlan beteg tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulását. De hívei bilokációs - egyszerre két helyen való megjelenés - képessége miatt is tisztelték. Ez volt az alapja annak, hogy 1983-ban hivatalosan megindítsák a szentté avatási eljárást, amelynek feltétele, hogy először boldoggá avassák. Ez utóbbi meg is történt 1999-ben.

Mivel emberek százai, ezrei tulajdonítják saját reménytelennek hitt gyógyulásukat Pio atya közbenjárásának, hatalmas tömegeket mozgatott meg a vasárnapi szertartás. A hívek nem törődtek a fullasztó hőséggel, a biztonsági erőknek rendkívüli intézkedésekkel kellett előkészíteniük az eseményt. Magyarországról is érkeztek zarándokcsoportok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?