Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Lemondatták a pajzán finn külügyminisztert

2008.04.01. 13:48
Elmozdította posztjáról Ilkka Kanerva finn külügyminisztert pártja, miután tarthatatlanná vált a helyzete amiatt a botrány miatt, amely egy erotikustáncosnõnek küldött sms-eibõl kerekedett.

Jyrki Katainen pénzügyminiszter, a kormánykoalícióhoz tartozó Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) elnöke a Verkkouutiset címû internetes lapnak kedden úgy nyilatkozott: Kanerva nem maradhat a külügyminiszteri poszton, "miután nem élvezi azt a bizalmat és általános tiszteletet, amely lehetõvé tenné munkája folytatását".

A KOK még kedden bejelentette, hogy Alexander Stubb 40 éves európai parlamenti képviselõt jelöli Kanerva helyére. A pártelnök azt mondta, "nehéz szívvel" hozta meg döntését, miután Kanerva a barátja, és "külügyminiszteri teendõit példamutatóan látta el".

Kanerva épp három hete, egy brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás szünetében ismerte be a finn sajtó tudósítóinak, hogy pajzán mobiltelefonos üzenetekkel ostromolt egy finn erotikustáncosnõt, bár korábban tagadta a telt idomú szõke hölgy erre vonatkozó lapnyilatkozatait. Az Egyesült Államokban élõ, 29 éves Johanna Tukiainen elmondása szerint a 60 éves Kanerva 150-200 sms-t küldött neki, amióta január végén Lappföldön találkoztak.

A miniszter múlt héten bocsánatot kért a közvéleménytõl; elismerte, hogy küldött néhány sms-t a sztriptíztáncosnõnek, de azt mondta, hogy "munkajellegû" üzenetekrõl volt szó. Pályafutását végül minden bizonnyal az pecsételte meg, hogy a Hymy címû finn bulvárlap kedden közzétett 24-et a politikus kétségtelenül tolakodó üzeneteibõl.

Bár szexuális közeledési kísérlettel felérõ sms-eivel Kanerva vélhetõen nem hágott át semmilyen törvényt, és régi partnere is elfogadta bocsánatkérését, ítélõképessége és hitele széles körben megkérdõjelezõdött. Különösen amiatt, hogy a tisztes családapa, nem elõször téved ingoványos talajra; 2005-ben már sikerült felkeltenie a sajtó figyelmét fiatal topmodelleknek küldött üzeneteivel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!