Hermina
15 °C
27 °C

Tízezer dolláros büntetés az 'emberi pajzs' tagjainak

2003.08.12. 15:30
A washingtoni pénzügyminisztérium mégiscsak felfigyelt az iraki háború ellen tiltakozókra és súlyos pénzbüntetést ró ki azokra, akik testükkel kívánták megóvni Bagdadot az amerikai bombáktól. Az "emberi pajzs" tagjai egyetlen centtel sem hajlandók támogatni az USA fegyverkezését.
Noha az amerikai haderő az Irak elleni háború megindításakor teljes mértékben figyelmen kívül hagyta őket, a washingtoni pénzügyminisztérium mégiscsak felfigyelt a katonai beavatkozás elleni tiltakozókra, keddi értesülések szerint ugyanis súlyos pénzbüntetésekre számíthatnak.

Abszolút nem politikai okok

A minisztérium - mint azt a CBS televízió közölte - az elmúlt napokban számos tiltakozót, a háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a bombázások ellen létesített "emberi pajzs" amerikai részvevőit értesítette arról, hogy tízezer dolláros pénzbüntetés vár rájuk. Az indok az volt, hogy megsértették az érvényben lévő szankciókat, amelyek tiltották az Irakba utazásokat és általában mindenfajta kapcsolatot Szaddám Huszein elnök rezsimjével.

Amennyiben nem fizetnek, akár tíz évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk - fogalmazott a pénzügyminisztérium szóvivője, azonnal hozzátéve, hogy az intézkedést "abszolút nem politikai okok indokolták".

Eszük ágában sincs fizetni

A minisztérium egy másik képviselője ugyanakkor utalt arra, hogy az érintetteknek jogukban áll fellebbezést benyújtani a kilátásba helyezett büntetés ellen. Washingtoni megfigyelők viszont azon a véleményen vannak, hogy az intézkedés felerősítheti a háború ellen tiltakozók hangját. A CBS által megszólaltatott több tiltakozó - akik annak idején a több más országból érkezett tüntetőkkel együtt alkottak "élő láncot" Irakban - kijelentette, hogy esze ágában sincs fizetni.

Egy 62 éves hölgy így fogalmazott. "Egyetlen pennyvel sem vagyok hajlandó hozzájárulni az amerikai fegyverkezéshez, amelynek üteme tudomásom szerint jócskán meghaladja bármelyik más ország fegyverkezésének ütemét." Az egyik legtekintélyesebb amerikai háborúellenes csoport országos igazgatója kiemelte: az egyetlen jó dolog mindebben az, hogy az amerikai média ismét foglalkozni fog velük.