Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Újabb pakisztáni rakétakísérlet

2002.05.28. 10:33
Néhány napon belül a harmadik rakétakísérletét hajtotta végre Pakisztán kedden, amely valószínűleg tovább növeli az ország és India közti feszültséget. Musarraf pakisztáni elnök háborús hisztéria gerjesztésével vádolta Indiát. Közben Jack Straw brit külügyminiszter megbeszéléseket folytat Iszlamabadban, hogy megpróbálja kibékíteni a szemben álló feleket.
Pakisztán harmadik sikeres rakétakísérletét hajtotta végre kedden, vasárnap óta. A rövid hatótávolságú Abdali (Haft-2) rakéta alkalmas arra, hogy az indiai határmelletti célpontokat semmisítsen meg. A BBC tudósítója szerint viszont nem tervezik a közép- és nagy hatótávolságú támadóeszközök tesztjét. Pakisztán szerint a kísérletek részei egy szokásos hadgyakorlatnak, amelyről előre tájékoztatták Indiát. Az indiai külügyminisztérium szóvivője szerint Pakisztán felelőtlenül viselkedik. Hozzátette: nem tesz ránk mély benyomást Pakisztán bohóckodása a rakétákkal. Az indiai kormány hivatalosan még nem kommentálta a kísérletet.

A háború veszélye nem múlt el

Pervez Musarraf tábornok televíziós beszédében elmondta, hogy nem akarnak háborút Indiával Kasmír miatt, de készek az azonnali válaszcsapása, ha megtámadják őket. Hozzátette, hogy India háborús hisztériát gerjeszt azzal, hogy terroristák támogatásával és a határ megsértésével vádolta meg Pakisztánt. Musarraf kijelentette, hogy a "háború veszélye még nem múlt el". Szerinte szabadságharc folyik Kasmírban az indiai megszállás ellen, de ehhez országa nem nyújt támogatást.

Közben Iszlamabadba érkezett Jack Straw brit külügyminiszter, és Anatolij Szafonov orosz külügyminiszter-helyettes, hogy egy India-Pakisztán csúcstalálkozót hozzanak tető alá. Washington valószínűleg a jövő héten küldi megbízottját a térségbe.

A kasmíri konfliktus

India és Pakisztán 1947-ben vívta első háborúját a vitatott hovatartozású térségben. 1965-ben India azzal vádolta Pakisztánt, hogy segíti a felkelést Kasmírban, ezért a harcok kiújultak. 1989-ben újabb felkelések robbantak ki az indiai megszállás alatt álló Kasmírban, amelyek kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is tartanak. A leghevesebb harcok 1999-ben folytak a térségben, de két héttel ezelőtt újból összecsapásokra került sor, amikor egy kasmíri indiai hadi támaszponton 30 katonát öltek meg ismeretlen fegyveresek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!