Piroska
-2 °C
5 °C

Pokolgép robbant egy pakisztáni mecsetben

2004.05.31. 21:05
Legalább 15 embert ölt meg hétfőn egy pokolgép, amely egy síita mecsetben robbant a pakisztáni Karacsiban. A robbanószerkezet az esti ima alatt lépett működésbe egy nappal azután, hogy a városban lelőtték a többségi szunnita muzulmán közösség egyik ismert egyházi elöljáróját.
Karacsi három kórházából mostanáig 15 holttestről és 55 sebesültről számoltak be, a kordonnal lezárt mecset környékén összegyűlt, feldühödött tömeg szerint azonban még hevernek holttestek az erősen megrongált épületben.

Sejk Rasid Ahmed tájékoztatási miniszter megerősítette a szemtanúk beszámolóját, amely szerint a robbanást pokolgép okozta és legalább 5 halottról beszélt. A belügyminisztérium szóvivője korainak tartotta, hogy megnevezze a merénylet felelőseit, de elismerte: valószínűleg felekezetek közötti erőszakról van szó.

Robbantás, gyilkosság

A detonáció színhelye néhány száz méternyire van attól a helytől, ahol előző nap megölték a tálib-barát Nizámuddin Samzai muftit, egy radikális szunnita hitszónokot, aki szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen. A gyilkosság után több ezer rendőrt vezényeltek mecsetek környékére, hogy elejét vegyék a megtorlásnak, az erőszak fellángolásának a két muzulmán közösség között.

A hónap elején a pénteki nagyima alatt robbantott egy öngyilkos merénylő Karacsi egyik síita mecsetében, az akkori merényletben 24 ember halt meg és legalább 125 megsebesült.