Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rendőriskolát robbantottak Pakisztánban

2006.05.11. 10:46
Darabokra tépte a gyakorlatozó nyomozókat egy robbantássorozat Quettában, Pakisztán lázongó Balohisztán tartományában. Az Afganisztánnal határos, pastuk lakta törzsi területeken gazdasági kizsákmányolásra és elnyomásra panaszkodnak.

Súlyos terrortámadást követtek el Pakisztán lázongó tartományában, az Afganisztánnal határos törzsi területeken, Balohisztánban. Ismeretlen támadók több bombát robbantottak Quetta város rendőrakadémiájánál. A sorozatos robbantásban legalább hatan életüket vesztették, kilencen megsérültek.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a robbanások erejére jellemző, hogy a legtöbb áldozat végtagjai leszakadtak.


Tekintse meg képeinket!

A helyi rendőrség közlése szerint az egymást gyorsan követő robbanások idején rendőrnyomozók kiképzése folyt. A támadás után a rendőrök rajtaütésekbe kezdtek, két támadót elfogtak.

Egyelőre nem tudni, ki áll a robbanás mögött, noha a helyi rendőrfőnök "a terroristákat" vádolta. Balohisztánban hónapok óta hatalmas a feszültség. A gázban és olajban gazdag lakosság pastu nemzetiségű lakói kifogásolják, hogy az uralkodó pandzsábiak elvonják a bevételeket a tartománytól, ami így gazdasági jelentősége ellenére az egyik legszegényebb Pakisztánban.

A pakisztáni kormány két körzetben is nagyszabású katonai műveletekbe kezdett, miután decemberben két rakétát lőtek ki a tartományba látogató Pervez Musarraf elnök autókonvojára. Musarraf éphogy megúszta a merényleteket.

A helyi pastu törzsek vénei szerint a hadsereg bosszúakciójában civilek százai vesztették életüket. Állításukat a hadsereg vitatja.