Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Már a kormány szerint sem a napfénytető végzett Bhuttóval

2008.01.02. 09:47
Pénzjutalmat ígért Benazir Bhutto gyilkosainak azonosításáért a pakisztáni kormány, bizonyítandó, hogy nem akar semmit eltitkolni. A belügyminiszter meg visszavonta korábbi, légből kapottnak tűnő nyilatkozatát arról, hogy a politikusasszonnyal autója napfényteteje végzett. A választási bizottság február 18-ra halasztotta a merénylet elött még január 7-re tervezett választásokat.

Már a pakisztáni belügyminiszter szerint sem a napfénytető ölte meg Benazir Bhuttót, írja a CNN. Dzsavad Ikbal Csima kedden vonta vissza a merénylet után egy nappal tett, és Bhutto munkatársai körében azonnali felháborodást kiváltó nyilatkozatát.

Csima szerint múlt pénteki nyilatkozata "az előzetes nyomozási adatokon és az orvosi jelentéseken" alapult. Ehhez képest az orvosi jelentésben szó sincs napfénytető okozta sérülésekről. A pakisztáni belügyminisztérium akkor még röntgenképeket is bemutatott, amik állítólag Bhutto koponyáját és a napfénytető karja által okozott koponyasérülést ábrázolták.

Csima nyilatkozata után Bhutto hívei azonnal azzal vádolták a minisztert, hogy csak zavart akart okozni nyilatkozatával. Most, hogy vissza is vonta, ha lehet tovább fokozta a zavart, írja a CNN.

Csima ugyanakkor tagadta, hogy a kormány bármit is el akarna titkolni. Ennek bizonyítására a belügyminisztérium több országos napilapban is fizetett hirdetést jelentetett meg, amiben komoly pénzjutalmat ígért azoknak, akik azonosítani tudják az amatőr felvételeken látható merénylőket.

Bhutto meggyilkolása miatt elhalasztották a Bhutto hazatérése után január 7-re halasztott parlamenti választásokat. Az országos választási bizottság szerdai döntése szerint a szavazást február 18-án tarthatják meg. Bhutto pártja szerint a kormány valójában csak a vereség elkerülése miatt tolta el ismét a választás időpontját.

A párt illetékesei szerint Bhutto, nem sokkal halála előtt bizonyítékokat adott át az amerikaiaknak arról, hogy a kormány kiterjedt csalásokra készül. Ezek szerint a választási bizottságok feladata lett volna a Musarraf elnök számára kedvező végeredmény kialakítása. A Musarrafot támogató amerikaiak hivatalosan még nem reagáltak a pakisztáni ellenzék állítására.

A Scotland Yard is beszáll

Terroristák a felelősek Benazir Bhutto ellenzéki politikus meggyilkolásáért, jelentette ki Pervez Musarraf pakisztáni államfő szerdai televíziós beszédében, megerősítve a kormány részéről korábban elhangzott véleményeket. Országszerte sugárzott félórás beszéde volt első jelentősebb nyilatkozata a Bhutto elleni merénylet óta. Bejelentette, hogy az ügyben folyó nyomozásban segítséget kért a brit rendőrségtől, és hogy Gordon Brown brit kormányfő hozzá is járult ehhez a segítségnyújtáshoz. Londonban megerősítették, hogy még a hét vége előtt megérkeznek Pakisztánba a Scotland Yard kijelölt nyomozói. (MTI)