Klaudia
-3 °C
3 °C

Diákokat mentenek Kasmírban a magyarok

2005.10.13. 10:00
Alig jut el a segítség Pakisztán földrengés sújtotta területeire. Az úthálózat összeomlása miatt túlélők ezreit fenyegeti éhhalál. A magyar mentőcsoport még három-négy napig biztosan kutat, de már megérkeztek a helyszínre segélyezéssel foglalkozó munkatársak is.

"Minden képzeletet felülmúló pusztulás" látványa fogadta Kasmírban az AID24 segélyszervezet magyar mentőcsoportját, mondta el az Indexnek Debreceni István, a Baptista Szeretetszolgálat magyarországi koordinátora. A térségben a teljes kommunikációs hálózat összeomlott, így rendkívül nehéz kapcsolatot tartani a tízfős mentőalakulattal. Az Index többszöri próbálkozásra sem tudta elérni a mentőalakulatot.

Fagy, rengések

"Mi is szerdán tudtunk utoljára kapcsolatba lépni a csapattal" - mondta el az Indexnek Debreceni. A mentőalakulat egy napi várakozás után katonai helikopterrel érkezett Bagh városába. "Borzalmas látvány fogadta őket, a város alatt kettéhasadt a hegy, az egész település lecsúszott a völgybe" - mesélte Debreceni.

A mentőcsoport szerdán egy összeomlott fiúkollégium romjai alól kezdte el kimenteni az ottrekedt hatvan diákot. A mentést fagyosra fordult időjárás és folyamatos utórengések nehezítik.

Éhhalál fenyeget

A mentőcsoport beszámolója szerint további halálos áldozatokat követelhet az, hogy a közúti infrastruktúra összeomlása miatt alig jut el segély a rászorulókhoz. "Ha nem változik a helyzet, rengetegen meghalhatnak" - mondta el Debreceni. A segélyek akadozása miatt a túlélők gyakorlatilag fosztogatni kezdték a segélyszállító konvojokat.

A Baptista Szeretetszolgálat ezért a mentőcsapat után két újabb magyar munkatársat irányított a helyszínre. A csoport húszezer dollár gyorssegéllyel indult a helyszínre. "Egy napi utazás után érkeztünk meg Pesavárba, ahol autót kellett bérelnünk, mivel repülővel csak újabb egy nap után juthattunk volna el Iszlamabadba" - mondta el az Indexnek Dr. Herencsár Gyula, a segélyező csoport vezetője.

Egy hétig maradnak

Bár egyre kisebb az esély további túlélők fellelésére, a magyar mentőalakulat még három-négy napig biztosan folytatja a kutatást Baghban. A csoport a tervek szerint október 21-ig marad Pakisztánban. "A mentőalakulatok tapasztalata szerint a rengés után nyolc-tíz napig feltétlenül érdemes folytatni a kutatásokat" - magyarázta az Indexnek Debreceni.

Debreceni szerint a mentőalakulatokat leginkább az utórengések veszélyeztetik. A szombati, 7,7-es erősségű rengés óta több száz utórengést regisztráltak az országban.