Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Pakisztánban keresik a robbantók nyomait

2005.07.16. 18:49
A pakisztáni biztonsági szervek nagy erőkkel igyekeznek feltárni, hogy a múlt heti londoni robbantás-sorozat négy pakisztáni származású brit állampolgárságú elkövetője közül három miért és hol járt Pakisztánban a múlt évben, illetve az idei esztendő elején. Időközben cáfolták, hogy két újabb személyt vettek őrizetbe Lahorban.
A pakisztáni hatóságok azt is közölték, hogy a pénteki négy letartóztatás után szombaton újabb két személyt vettek őrizetbe, de egyes rendőri források később cáfolták ezt a hírt.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a 30 éves Mohammed Sidique Khan és a 22 esztendős Shehzad Tanweer 2004 novemberében együtt érkeztek Karacsiba, majd február elején utaztak vissza Nagy-Britanniába.

A 18 éves Hasib Hussain, a legfiatalabb pakisztáni származású brit állampolgár, aki részt vett a merényletek kivitelezésében, ugyancsak a múlt év végén utazott Karacsiba, majd röviddel később visszatért a szigetországba.

A nyomozók egyelőre még nem tudták kideríteni, hogy a három férfi merre járt Pakisztánban, de gőzerővel folytatják rekonstruálni a robbantók pakisztáni mozgását. Nem tudni még azt sem, hogy mely szervezettel vagy mely csoportokkal vették fel a kapcsolatot. A pakisztáni hatóságok eközben megkezdték annak a Lahorban lévő vallási iskola tanulóinak, tanárainak és igazgatóinak a kihallgatását, amelyet a múlt heti londoni robbantás-sorozat egyik gyanúsítottja állítólag meglátogatott, sőt egyes feltételezések szerint tanult is ott.

Azok a titkos ügynökök, akik kiszálltak az iskolához, állítják: Tanweer felkereste az oktatási intézményt. Az iskola szóvivője azonban tagadta, hogy Tanweer valaha is járt volna az iskolában. "lelkiismeretünk tiszta, semmiféle ilyen tevékenységbe nem sodródtunk bele.

Az iskolát bárki felkeresheti, ajtónk mindenki előtt nyitva áll" - fogalmazott. Később két pakisztáni biztonsági illetékes is beismerte, hogy egyelőre még nem igazolódott be egyértelműen, hogy Tarmeer valóban meglátogatta az iskolát, de ezt még ellenőrzik.

Az iskola egy másik vezetője pedig annak a nézetének adott hangot, hogy a tanintézet és a feltételezett merénylő közötti kapcsolatokról szóló hazugságáradat az iszlám vallást akarja lejáratni.

Lahor rendőrfőnöke cáfolta azokat az értesüléseket, hogy szombat hajnalban újabb két személyt vettek volna őrizetbe a londoni merényletek kapcsán. Egy pakisztáni hírszerzési illetékes korábbi közlése szerint a gyanúsítottakat Lahor városában fogták le, néhány órával azután, hogy Fajszálábádban négy olyan személy került rendőrkézre, akiknek a feltételezések szerint közük volt a múlt csütörtöki, 54 halálos áldozatot követelő, metró- és autóbusz-merényletekhez.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szombaton utasítást adott arra, hogy vonják ki a forgalomból mindazokat a könyveket, amelyek gyűlöletre szítanak. "Nem akarjuk, hogy a felnövekvő nemzedék megfertőződjék a szélsőséges eszméktől" - jelentette ki. A biztonsági erőket felszólította az országban lévő radikális csoportok fokozottabb ellenőrzésére, és egyben cáfolta, hogy Pakisztán terroristák kiképzőtáborainak adna otthon.