Géza
-11 °C
-4 °C

Ismét pakisztáni börtönben a csoportos erőszaktevők

2005.06.28. 19:03
Egy tizenhárom éves fiú megerőszakolását akarta leplezni egy pakisztáni törzsi klán azzal, hogy csoportosan megerőszakolták a fiú nővérét. Muhtar Mai kiállt a jogaiért.
A pakisztáni legfelsőbb bíróság kedden elrendelte egy csoportos erőszak ügyében bűnösnek talált, majd másodfokon felmentett férfiak újbóli letartóztatását.

Három évvel a nagy nemzetközi felháborodást keltett csoportos nemi erőszak után a pakisztáni legfelsőbb bíróság az egész ügy újratárgyalásáról döntött és elrendelte az ügyben érintett és a per különböző szakaszaiban felmentett tizenhárom férfi újbóli letartóztatását.

Az erőszakkal egy erőszakor akartak leplezni

Meervala falu törzsi klánjának tizennégy férfitagját állították bíróság elé 2002 augusztusában, két hónappal azután, hogy a falubeli vének tanácsának parancsára hat férfi megerőszakolta az akkor harmincéves Muhtar Mait, akinek 13 éves öccsét azzal gyanúsították, hogy állítólag tiltott kapcsolatot létesített a klán egyik fiatal nőtagjával.

Muhtar Mai szerint öccsének nem volt tiltott kapcsolata, és a tanács azért rendelte el az ő nyilvános megbecstelenítését, hogy leplezzék a teljhatalmú klán férfitagjai által az öccsén elkövetett nemi erőszakot. A csoportos nemi erőszakot nyilvánosan követték el, az asszonyt pedig arra kényszerítették, hogy félmeztelenül menjen keresztül a falun otthonáig. A törzsi szokások áldozatául esett fiatal nő elhatározta, hogy a bíróságon követel elégtételt magának.

A bíróság első fokon nyolc férfit felmentett, hatot pedig halálra ítélt. Utóbbiak közül ötöt később a lahori fellebbviteli bíróság felmentett, a hatodik büntetését pedig életfogytiglani elzárásra módosította.

Óvadék ellenében szabadlábon

A lahori fellebbviteli bíróság ítélete kiváltotta felháborodás miatt a vádlottakat márciusban ismét őrizetbe vették három hónapra, amíg a legfelsőbb bíróság nem dönt ügyükben. Őrizetbe vételükre azután került sor, hogy Muhtar Mai Saukat Aziz kormányfőtől kért segítséget, miután aggódott a biztonsága miatt, ha a férfiak szabadlábon maradnak a faluban.

A vádlottakat júniusban óvadék mellett ismét szabadlábra helyezték. Muhtar Maitól pedig bevonták az útlevelét, és megtiltották, hogy elhagyta Pakisztánt, amikor jogvédő csoportok meghívták az Egyesült Államokba.

Utazásról nincs szó

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is részt vett a tiltakozásban. Közölte, hogy az amerikai nép megdöbbent, amikor megtudta, hogy így bánhatnak az erőszak áldozatával. Az akkor új-zélandi úton tartózkodó Pervez Musarraf pakisztáni elnök közölte: maga intézkedett arról, hogy Muhtar Mai ne hagyhassa el az országot, hogy "ne költse rossz hírét" Pakisztánnak külföldön.

Muhtar Mai hétfőn kapta vissza útlevelét. "Jelenleg nincsenek utazási terveim" - közölte, hozzátéve, hogy a falujában általa alapított iskolákkal kíván foglalkozni.