Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

32 embert öltek meg pakisztáni biztonságiak

2008.09.15. 10:13
A rajtaütések javíthatják Pakisztán viszonyát Washingtonnal. Az áldozatok között három nő is van.

A pakisztáni biztonsági alakulatok 32 embert, köztük 3 nőt öltek meg az ország északnyugati részén, amikor lecsaptak feltételezett iszlám szélsőségesek búvóhelyeire - közölte hétfőn egy kormánytisztviselő.

A pakisztáni hadsereg az elmúlt hetekben nagyszabású hadműveletet indított az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, és az összecsapásoknak a hírek szerint több száz halálos áldozata van. Az Egyesült Államok szerint ebben a térségben bujkál elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a pakisztáni katonai műveletek Badzsaurban arra is irányulnak, hogy enyhítsenek a Pakisztán és a vele szövetséges Egyesült Államok közötti feszültségen. A két ország kapcsolatát az viselte meg, hogy Washington szerint Iszlámábád nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy kiűzzék a szélsőségeseket a térségbő. Emiatt az amerikai haderő olykor önhatalmúlag mér csapásokat az iszlamistákra.

Ikbal Kattak, egy magas rangú pakisztáni kormányilletékes a vasárnapi rajtaütésekről elmondta, hogy a katonák főként milicistákat öltek meg, de az áldozatok között három nő is van. Kattak közölte azt is, hogy harci helikoptereket, repülőgépeket és nehéztüzérséget is bevetettek a körzet különböző részein.

A pakisztáni kormány a múlt hónapban közölte, hogy a ramadán idejére szünetelteti a hadműveleteket, de visszavág, ha a lázadók támadást indítanak a hadsereg alakulatai ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?