Vilhelmina
12 °C
28 °C

32 embert öltek meg pakisztáni biztonságiak

2008.09.15. 10:13
A rajtaütések javíthatják Pakisztán viszonyát Washingtonnal. Az áldozatok között három nő is van.

A pakisztáni biztonsági alakulatok 32 embert, köztük 3 nőt öltek meg az ország északnyugati részén, amikor lecsaptak feltételezett iszlám szélsőségesek búvóhelyeire - közölte hétfőn egy kormánytisztviselő.

A pakisztáni hadsereg az elmúlt hetekben nagyszabású hadműveletet indított az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, és az összecsapásoknak a hírek szerint több száz halálos áldozata van. Az Egyesült Államok szerint ebben a térségben bujkál elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a pakisztáni katonai műveletek Badzsaurban arra is irányulnak, hogy enyhítsenek a Pakisztán és a vele szövetséges Egyesült Államok közötti feszültségen. A két ország kapcsolatát az viselte meg, hogy Washington szerint Iszlámábád nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy kiűzzék a szélsőségeseket a térségbő. Emiatt az amerikai haderő olykor önhatalmúlag mér csapásokat az iszlamistákra.

Ikbal Kattak, egy magas rangú pakisztáni kormányilletékes a vasárnapi rajtaütésekről elmondta, hogy a katonák főként milicistákat öltek meg, de az áldozatok között három nő is van. Kattak közölte azt is, hogy harci helikoptereket, repülőgépeket és nehéztüzérséget is bevetettek a körzet különböző részein.

A pakisztáni kormány a múlt hónapban közölte, hogy a ramadán idejére szünetelteti a hadműveleteket, de visszavág, ha a lázadók támadást indítanak a hadsereg alakulatai ellen.