Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Pakisztán időt kér Bushtól

2001.09.14. 11:56
George W. Bush megkérte Pakisztánt - mint Afganisztán legfőbb szövetségesét -, hogy zárja le az afganisztáni határt, bocsássa az USA és a NATO rendelkezésére az ország légterét, vágja el a tálibok üzemanyag-utánpótlását, valamint ossza meg mindazt az információt a terrortámadásról és Oszama bin Ladenről, amit tud. A pakisztán vezetés ugyan korábban teljes támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat, most mégis időt kér a követelések megfontolására.
Pakisztán pénteken időt kért az Egyesült Államoktól annak az amerikai követeléslistának a tanulmányozására, amelyben Washington tudatta Iszlámábáddal, hogy milyen lépéseket vár el a közép-ázsiai országtól egy Afganisztán elleni esetleges katonai csapáshoz.

Colin Powell amerikai külügyminiszter előzőleg, csütörtökön a New York-i és washingtoni terrorcselekmények egyik fő gyanúsítottjaként nevezte meg a vélhetően Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden szaúdi születésű milliomost. Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán együttműködést ígért, azonban Mahmud Ahmed pakisztáni titkosszolgálati főnök - aki a Washingtonban tárgyaló pakisztáni küldöttséget vezeti - időt kért a követelések megfontolására.

A CNN tudósítása szerint az Egyesült Államok két legfontosabb kérése a pakisztáni légtér átengedése egy katonai akció esetére, és a pakisztáni-afgán határ lezárása volt az afgán területen megbúvó terrorcsoportok utánpótlásának elvágására. Washington követelte továbbá, hogy Pakisztán vágja el a tálibok üzemanyag-utánpótlását, valamint ossza meg mindazt az információt a terrortámadásról és Oszama bin Ladenről, amit tud. Egy magas rangú pakisztáni belügyi vezető pénteken közölte, hogy a határ lezárására egyelőre nem került sor, de mindkét irányban szigorúbban ellenőrzik a forgalmat.

Pakisztánban mindazonáltal nő a feszültség a légicsapás lehetősége miatt. A pakisztáni hadsereg pénteken hajnalban több mint két órára lezárta az iszlámábádi katonai-polgári repülőteret. Nem tudni biztosan, hogy ez összefügg-e az esetleges légicsapással, de szemtanúk és légügyi tisztségviselők szerint intenzíven rakodtak katonai felszereléseket. A pakisztáni főváros, Iszlámábád és az ország legnagyobb városa, Karacsi utcáin katonák tűntek fel, a főváros diplomatanegyedébe behajtó autókat pedig rendőrök ellenőrzik. Több vállalat már külföldre küldte Pakisztánban dolgozó külföldi alkalmazottait.