József, Bánk
-6 °C
0 °C

Összecsaptak a tálib és pakisztán csapatok

2001.10.10. 12:55
Összecsaptak egymással a tálib és pakisztáni hadsereg katonái, amikor tucatnyi tálib fegyveres erőszakkal próbált meg áttörni az afgán-pakisztán határon. Eközben megérkeztek Pakisztánba az első amerikai kommandós egységek, amelynek feladata lesz többek között Oszama bin Laden felkutatása és elrablása.
Az afgán-pakisztáni határon, az Afganisztán északnyugati részén fekvő Kunár tartománnyal határos szakaszon összecsaptak egymással a tálib és a pakisztáni hadsereg alakulatai. A hír szerint néhány tucat tálib fegyveres több ízben megpróbált áttörni a határon. Egyes vélemények szerint a tálibok mindössze az afganisztáni bombázások elől akartak elmenekülni. Mások viszont mindezt provokációnak tekintik, amely a tálib vezetés kísérlete lehet arra, hogy a Pakisztán területén élő rokon törzseket feltüzelje és az általa meghirdetett szent háborúba bevonja.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
Egyre nagyobb szerepet kaphatnak az amerikai kommandós egységek

Az afganisztáni ellencsapás menetét elemezve az AP azt írta, hogy az amerikai harci gépek rajtaütései az épületek, illetve létesítmények után egyre inkább a mozgó célpontok, például csapattestek ellen irányulnak. Eközben a katonaság különleges egységei bevetésre készülnek - a támadások következő szakaszában döntő szerep juthat nekik.

Az ITAR-TASSZ híradása szerint megérkeztek Pakisztán területére az első amerikai kommandós egységek. A kommandók feladatai közé tartozhatnak: a tálibellenes lázadók kiképzése a harcokra, Oszama bin Laden felkutatása és elrablása, valamint az afgán lakosság ösztönzése arra, hogy segítsék az amerikaiakat - mondta Bill Darley, az amerikai fegyveres erők különleges feladatok parancsnokságának szóvivője.

A pakisztáni védelmi minisztérium illetékesei elismerték, hogy a kormány megnyitotta a pakisztáni légierő repülőtereit Dzsakobábádban és Paszniban az amerikai katonai repülőgépek előtt, amelyek állítólag mentési feladatokban fognak részt venni.

Megkezdődött az Iszlám Konferencia rendkívüli ülése
Megkezdte munkáját a katari Dohában az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) rendkívüli ülése: a részt vevő külügyminiszterek megpróbálnak közös álláspontot kialakítani a terrorizmusról a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek nyomán, miközben arra kérik az Egyesült Államokat, hogy megtorló akcióit korlátozza a terrortámadások felelőseire. Afganisztán tagja a szervezetnek, de helye üresen áll a tálibok 1996-os kabuli hatalomátvétele óta.
A szárazföldi egységek bevetése amerikai életek kockáztatásával jár

Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egyébként már bejelentette, hogy lényegében megszerezték a légi fölényt Afganisztán felett. Az AP elemzése szerint katonai szakértők az átfogó szárazföldi támadás lehetőségét kizárják. John McCain szenátor szerint szárazföldi egységek behatolása Afganisztánban valamilyen formában elkerülhetetlen a terrorista kiképzőközpontok felszámolása céljából. Ez pedig - tette hozzá - amerikai életek kockáztatása nélkül nem lehetséges.

Az afganisztáni tálib hatalom szerdán cáfolta, hogy a nyugati harci gépek légi fölényt szereztek volna Afganisztán fölött, illetve hogy a csapások során már megsemmisítették volna a tálib hadsereg erősségeit. A cáfolat Abdul Szalem Zaiftól, a tálibok pakisztáni nagykövetétől származik, aki Iszlámábádban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy az ezekre vonatkozó amerikai bejelentések hamisak.