Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ketten haltak meg a pakisztáni buszrobbantásban

2002.12.21. 18:10
Két ember meghalt, 18 megsebesült, ketten közülük súlyosan, amikor pokolgép robbant egy autóbuszon szombaton a dél-pakisztáni Haidarábádban. A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta.
A pokolgép az autóbusz hátsó részén lépett működésbe, egy ember a helyszínen, egy másik utas a kórházba szállítás közben halt meg. A detonáció Haidarábád belvárosában történt, a busz éppen úton volt egy szomszédos városba.

Rauf Juszufzai rendortábornok terrorcselekménynek nevezte a robbantást, amelyet a tuzszerészek szerint egy legkevesebb fél kilogrammos, kezdetleges pokolgép okozott. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ez volt a második buszrobbantás a Szindh tartomány fővárosától, Karacsitól 160 kilométernyire északra fekvő városban. Novemberben két ember vesztette életét, miután pokolgép robbant egy helyi járat alatt, amint a busz éppen indulni készült egy megállóból.

Terroristák a háttérben?

A Szindh tartományban és Haidarábádban idén elkövetett pokolgépes merényletek sorozatát pakisztáni szélsőséges iszlám csoportoknak tulajdonítják, akik ellenzik, hogy a kormány támogatást nyújt az Egyesült Államok vezette afganisztáni hadművelethez. A robbantások célpontjai nyugatiak, keresztények, rendőrök és kormánytisztviselők voltak.

A minap több öngyilkos merényletre készülő férfit tartóztattak le Karacsiban, de nincs olyan jel, amely arra mutatna, hogy a haidarábádi merénylet összefüggésben állna a karacsi letartóztatási hullámmal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!