Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újdelhi elkerülné a két atomhatalom közötti háborút

2001.12.30. 15:00
Az indiai kormány bejelentette, hogy a vasárnapi pártközi találkozón valamennyi politikai párt támogatásáról biztosította a kormányzatot egy Pakisztánnal történő esetleges katonai konfliktus esetére. Pervez Musarraf pakisztáni elnök hasonlóképpen konzultációkat kezdett Pakisztán legjelentősebb politikai vezetőivel, hogy értékeljék a jelenlegi helyzetet.
Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő belső támogatottságának megerősítése érdekében vasárnapra tizenegy ellenzéki párt vezetőjével kezdeményezett találkozót. A miniszterelnök saját pártja, a jobboldali hindu Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) támogatását teljes mértékben élvezi, az ellenzékkel történő kiegyezés meghatározó jelentőségű volt az egységes fellépés érdekében. Az ellenzéki pártok az elmúlt napokban többször felemelték hangjukat, hogy a kormány megkérdezésük nélkül döntött a Pakisztán felé irányuló diplomáciai lépésekben, míg egyes kongresszusi képviselők egyenesen azt állították, hogy a nacionalista hangot megütő BJP háborús hisztériát gerjeszt.

A háború fellazítja a terroristaellenes koalíciót
George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke szombaton telefonbeszélgetést kezdeményezett Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfővel, és Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel a két nagy ázsiai ország határán kialakult feszültség enyhítése érdekében. Bush elnök nyomatékosan kérte Musarraf pakisztáni államfőt, hogy tegyen "további erélyes és döntő intézkedéseket az Indiával szemben ártó szándékkal fellépő szélsőségesek" megfékezésére. Bush kijelentette: ezek a szélsőséges csoportok magának Pakisztánnak az alapját rendítik meg azzal, hogy háborút szítanak a két ország között, és fellazítják a terroristaellenes nemzetközi koalíciót.

Pakisztán egyedüli lehetősége, ha megfékezi a szélsőségeket

Az indiai kormányfő kifejezte reményét, hogy a nemzetközi közösség felszólítására Pakisztán erélyesen fellép szélsőséges szervezetei ellen. Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszter átadott Pakisztánnak egy listát, amelyen azon személyek nevei szerepelnek, akik letartóztatását elvárják Iszlámábádtól.

Újdelhi két, Pakisztánból irányított muszlim fegyveres csoportot tett felelőssé az indiai parlament elleni, 14 halottat követelő december 13-i támadásért, és megtorló intézkedéseket sürgetett Iszlámábádtól. Pakisztán visszautasította a vádat, és a politikai-erkölcsi támogatáson kívül tagadta, hogy fegyverekkel segítené az általa egyébként "szabadságharcosoknak" nevezett kasmíri szeparatistákat. A kasmíri tűzszüneti vonal mentén az utóbbi napokban végrehajtott kölcsönös haderő-összevonások veszélyes helyzetet teremtettek.

Háborús készülődésben

Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök szombaton arra szólította fel India polgárait, hogy a Pakisztánnal való konfliktushelyzetben legyenek készek "minden eshetőségre", ugyanakkor leszögezte: Újdelhi mindent elkövet a két atomhatalom közötti háború elkerülésére.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök vasárnap szintén tárgyalásokat kezdett országa meghatározó politikai, vallási vezetőivel az indiai diplomáciai-katonai lépésekre adható lehetséges válaszokról. A találkozóra nem hívták meg annak a két szélsőséges iszlám pártnak, a Dzsamiat-I-Ulema-I-Iszlam és a Dzsamaat-i-Iszlami képviselőit, amelyek az afganisztáni ellencsapások megindulása idején Musarraf ellen tüntetéseket szerveztek.

Feszültség a határ mindkét oldalán

Szombat éjszaka ismeretlen katonák meggyilkoltak négy indiai lakost és házaikat felgyújtották a kasmíri Dzsammutól 176 kilométerre északra, a Radzsuri körzetben fekvő Kandi településen. Szamba és Puncs körzetekben a szembenálló felek gépfegyverrel és aknavetőkkel lőtték egymást, de áldozatokról nem érkezett jelentés. A határ mindkét oldalán a hatóságok több kisebb települést kiürítettek, a lakosok vasárnap biztonságosabb területekre húzódtak.

A pakisztáni hatóságok vasárnaptól betiltották az indiai kábeltelevíziós csatornákat - így a Rupert Murdoch tulajdonában lévő Star TV-ét is - az ország területén, mivel azok - indoklásuk szerint - "mérgező propagandát" folytatnak Pakisztán ellen. A nemzeti légtér egymás előli kölcsönös lezárása miatt az indiai és a pakisztáni légitársaságok járatai fennakadásokkal közlekednek.