István, Vajk
17 °C
34 °C

Al-Kaida vezetőkkel végeztek Pakisztánban

2008.09.10. 09:51
Bár a pakisztáni források csak robbanásokról és civil halottakról tudnak, egy vélhetően amerikai, egy vallási iskola ellen irányuló rakétatámadásban odaveszett két al-Kaida vezető is.

Négy külföldi fegyveres, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két vezető beosztású tagja is meghalt abban a légicsapásban, amelyet valószínűleg amerikaiak hajtottak végre két nappal ezelőtt Pakisztán északnyugati részén. Az egyik parancsnok, Abu Hárisz, a terrorhálózat pakisztáni törzsi területeken folytatott műveleteiért volt felelős, a másik, Abu Hamza az északnyugati országrész legnagyobb városában, Pesavarban végzett tevékenységét irányította.

Abu Hárisz állampolgárságát még nem sikerült megállapítani, a pokolgépszakértő hírében álló Abu Hamza szaúd-arábiai volt. Murád Hán őrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője nem erősítette meg a hírszerzési forrásokból származó értesüléseket, mondván: nem tudják, kik haltak meg az észak-vazirisztáni "robbanásokban" és állampolgárságukról sincsenek információik.

A vélhetően amerikai rakéták összesen húsz embert öltek meg, az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. A rakéták egy vallási iskolát és a mellette álló háztömböt rombolták le. A Korán-iskolát Dzsaláladdín Hakkani iszlamista parancsnok alapította, aki már az 1980-as években is harcolt a szovjet csapatok ellen Afganisztánban, és akit most az amerikai katonai vezetés is veszélyes ellenségnek tart.

Hakkaninak és fiának, Szirádzsnak számos egyéb támadás mellett állítólag köze volt a Hamid Karzai afgán elnök ellen idén megkísérelt merénylethez és egy kabuli szálloda elleni öngyilkos támadáshoz is. Hakkani fegyveres hálózata rendszeresen támadja az amerikai egységeket a kelet-afganisztáni Hoszt tartományban: rajtaütéseket hajtanak végre vagy út mentén elrejtett pokolgépet robbantanak.