Erzsébet
1 °C
4 °C

Al-Kaida vezetőkkel végeztek Pakisztánban

2008.09.10. 09:51
Bár a pakisztáni források csak robbanásokról és civil halottakról tudnak, egy vélhetően amerikai, egy vallási iskola ellen irányuló rakétatámadásban odaveszett két al-Kaida vezető is.

Négy külföldi fegyveres, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két vezető beosztású tagja is meghalt abban a légicsapásban, amelyet valószínűleg amerikaiak hajtottak végre két nappal ezelőtt Pakisztán északnyugati részén. Az egyik parancsnok, Abu Hárisz, a terrorhálózat pakisztáni törzsi területeken folytatott műveleteiért volt felelős, a másik, Abu Hamza az északnyugati országrész legnagyobb városában, Pesavarban végzett tevékenységét irányította.

Abu Hárisz állampolgárságát még nem sikerült megállapítani, a pokolgépszakértő hírében álló Abu Hamza szaúd-arábiai volt. Murád Hán őrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője nem erősítette meg a hírszerzési forrásokból származó értesüléseket, mondván: nem tudják, kik haltak meg az észak-vazirisztáni "robbanásokban" és állampolgárságukról sincsenek információik.

A vélhetően amerikai rakéták összesen húsz embert öltek meg, az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. A rakéták egy vallási iskolát és a mellette álló háztömböt rombolták le. A Korán-iskolát Dzsaláladdín Hakkani iszlamista parancsnok alapította, aki már az 1980-as években is harcolt a szovjet csapatok ellen Afganisztánban, és akit most az amerikai katonai vezetés is veszélyes ellenségnek tart.

Hakkaninak és fiának, Szirádzsnak számos egyéb támadás mellett állítólag köze volt a Hamid Karzai afgán elnök ellen idén megkísérelt merénylethez és egy kabuli szálloda elleni öngyilkos támadáshoz is. Hakkani fegyveres hálózata rendszeresen támadja az amerikai egységeket a kelet-afganisztáni Hoszt tartományban: rajtaütéseket hajtanak végre vagy út mentén elrejtett pokolgépet robbantanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?