József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tömeges fagyhalál vár a földrengés túlélőire

2005.11.28. 12:58
Az október 8-i földrengés több mint 73 ezer halálos áldozatot követelt, és több mint 3 millió ember vált földönfutóvá. A tél beköszöntével a katasztrófa áldozatainak száma megsokszorozódhat, túlszárnyalhatja a tavalyi cunami pusztítását. A segélyek azonban csak akadozva jutnak el a térségbe.

„Még a napokban is érkeznek sérültek távolabbi településekről, akik a földrengés óta, azaz másfél hónapja nem részesültek orvosi ellátásban." – mondta el Lloyd Donaldson az Indexnek. „Egyre több faluban tapasztalható kanyaró- és diftériajárvány kitörése. Orvosok hiányában a szaktanácsadást műholdas telefonnal oldjuk meg, a segítség így viszont nem mindig elég hatékony, az eszközök hiányáról nem is beszélve."

Donaldson, az angol Merlin nevű humanitárius segélyszervezet logisztikai munkatársaként két hete tevékenykedik a pakisztáni Deevlianban: „Két kórházat látunk el felszerelésekkel, gyógy- és kötszerekkel, oltóanyagokkal. A kórházak olyan hegyi falvakban fekszenek, amelyek csak helikopterrel érhetőek el. Kórház alatt a gyakorlatban sárban és koszban felállított sátrakat értek."

Másfél hónappal a földrengés után a szükséges segélyek mindössze egyharmada jutott el a katasztrófa sújtotta övezetbe, Pakisztán északi részére eső, és az indiai fennhatóság alatt álló Kasmírba. Pervez Musarraf pakisztáni elnök 5 milliárd dollár fölötti összeget kért az újjáépítésre és a segélyezésekre. A múlt hét végén Kofi Annan ENSZ-főtitkár egy Iszlamabadban tartott segélynyújtó konferencián nemzetközi szervezeteket szólított fel Pakisztán támogatására. A több mint 50 állam részvételével zajló rendezvényen az ország összesen 3 milliárd dollárt is meghaladó támogatásra (hitelek és adományok formájában) kapott ígéretet.

A 2004. december 26-án pusztított cunami halálos áldozatainak száma az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint legalább 220 000. A Himalája magas hegyeinél nagyon kemény tél várható, a havazás elzárhatja az amúgy is megrongálódott utakat. Amennyiben az ott élőket nem sikerül elmenekíteni, elkerülhetetlenné válik a tömeges fagyhalál. Az áldozatok száma így akár túl is szárnyalhatja a tavalyi cunami pusztítását.

A segélyszállítmányok célba juttatásának megkönnyítésére Pakisztán és India példa nélküli együttműködésről állapodott meg, mikor november 7-én határátkelőt nyitott Kasmírban. A terület hovatartozásának kérdése ugyanis a mai napig sincs tisztázva a két ország között, 1949 óta nem lehetett átjárni a Kasmír indiai és pakisztáni része között fekvő ellenőrzési vonalon. Az elmúlt 60 évben kétszer is nagyobb háborúsokodás tört ki a vita tisztázására, a megoldás azonban még várat magára. A hónap eleji lépés pont ezért remekül érzékelteti a földrengés okozta állapot súlyosságát.