Valér
-2 °C
0 °C

Már Pakisztánban is akcióznak az amerikaiak

2008.09.04. 07:44
Az afganisztáni nemzetközi erők nem tudnak arról, hogy amerikai csapatok Pakisztánba csaptak volna át, egy amerikai katonai forrás szerint viszont igenis átlépték a határt. A pakisztáni kormány szerint az amerikaiak több tucat civillel végeztek.

Amerikai csapatok szárazföldi rajtaütést hajtottak végre Pakisztán északnyugati részén feltételezett tálib célpontok ellen, közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai katonai illetékes. Szerinte az Afganisztánban harcoló amerikaiak mintegy másfél kilométernyire hatoltak be pakisztáni területre szerdán.

Ez volt az első olyan ismertté vált eset, amelyben a szomszédos Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők harci helikopterek és esetleg szárazföldi alakulatok bevetésével közvetlen támadást intéztek pakisztáni terület ellen.

A pakisztáni kormány szerint a külföldi csapatok több mint egy tucat civilt öltek meg egy dél-vazirisztáni faluban. Iszlámábádban hangsúlyozták: a támadás megsértette az ország szuverenitását. Az amerikai védelmi minisztérium szerdán nem volt hajlandó kommentálni a pakisztáni kormány állítását, az afganisztáni nemzetközi erők szóvivője pedig annyit közölt, hogy nincs tudomása a bevetésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!