Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

India döntő ütközetre készül Pakisztán ellen

2002.05.22. 12:17
Eljött az idő a döntő ütközetre - jelentette be a Pakisztán és India határán állomásozó hadseregének Vadzspají indiai miniszterelnök. A két ország közötti vitatott hovatartozású Kasmírban mindennapossá váltak a tüzérségi támadások. Nagy Britannia terrortámadásoktól tartva bezárja pakisztáni külügyi kirendeltségeit.
Végső harcra szólította a frontvonalon tartózkodó indiai katonai alakulatokat Atal Behari Vadzspají indiai miniszterelnök szerdán Kupwarában, Kasmírban - jelentette a BBC. A Pakisztán és India között megosztott, többségében muzulmán lakosságú terület határán egyre növekszik a háborús feszültség. Kasmír pakisztáni fennhatóságú részén három halottja és hét sebesültje volt az indiai csapatok keddi tüzérségi támadásának.

Pakisztán támogatja a szeparatistákat

Atal Behari Vajpayee
India Pakisztánt vádolja a kasmíri muzulmán szeparatisták kiképzésével és anyagi támogatásával. Készüljenek fel az áldozatokra - szólította meg a térségben állomásozó indiai katonákat Vadzspají, aki szerint céljuk a győzelem, mert "eljött az idő a döntő ütközetre". Kedden az indiai miniszterelnök meglátogatta azt a Dzsammui kórházat, ahol a város laktanyáját ért támadás sebesültjeit látják el - írja a BBC. A dzsemmui laktanyát ért múlt heti támadásban több mint harminc ember vesztette életét.

Bezárnak a pakisztáni brit kirendeltségek

Kasmír India fennhatóságú területének nagy részén általános sztrájkot hírdettek a szeparatisták, tiltakozva a biztonsági erők emberi jogokat sértő magatartása ellen. A feszültség kapcsán Jack Straw brit külügyminiszter és Richard Armitage, az amerikai kormányzat különmegbízottja is bejelentette: a jövő héten a térségbe látogat, hogy közvetítsen a két atomhatalom között.

Nagy Britannia időközben bezárta pakisztáni vízumkirendeltségeit, tartva a muzulmán terroristák fenyegetéseitől - jelentette a BBC Iszlámábádi tudósítója. Három nagyvárosban bezárták a vízumirodákat, az iszlámábádi nagykövetség épületét lezárták a látogatók előtt. A pakisztáni brit közösség az ország hadseregének afganisztáni jelenléte óta tart egy esetleges terrortámadástól.