Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

India döntő ütközetre készül Pakisztán ellen

2002.05.22. 12:17
Eljött az idő a döntő ütközetre - jelentette be a Pakisztán és India határán állomásozó hadseregének Vadzspají indiai miniszterelnök. A két ország közötti vitatott hovatartozású Kasmírban mindennapossá váltak a tüzérségi támadások. Nagy Britannia terrortámadásoktól tartva bezárja pakisztáni külügyi kirendeltségeit.
Végső harcra szólította a frontvonalon tartózkodó indiai katonai alakulatokat Atal Behari Vadzspají indiai miniszterelnök szerdán Kupwarában, Kasmírban - jelentette a BBC. A Pakisztán és India között megosztott, többségében muzulmán lakosságú terület határán egyre növekszik a háborús feszültség. Kasmír pakisztáni fennhatóságú részén három halottja és hét sebesültje volt az indiai csapatok keddi tüzérségi támadásának.

Pakisztán támogatja a szeparatistákat

Atal Behari Vajpayee
India Pakisztánt vádolja a kasmíri muzulmán szeparatisták kiképzésével és anyagi támogatásával. Készüljenek fel az áldozatokra - szólította meg a térségben állomásozó indiai katonákat Vadzspají, aki szerint céljuk a győzelem, mert "eljött az idő a döntő ütközetre". Kedden az indiai miniszterelnök meglátogatta azt a Dzsammui kórházat, ahol a város laktanyáját ért támadás sebesültjeit látják el - írja a BBC. A dzsemmui laktanyát ért múlt heti támadásban több mint harminc ember vesztette életét.

Bezárnak a pakisztáni brit kirendeltségek

Kasmír India fennhatóságú területének nagy részén általános sztrájkot hírdettek a szeparatisták, tiltakozva a biztonsági erők emberi jogokat sértő magatartása ellen. A feszültség kapcsán Jack Straw brit külügyminiszter és Richard Armitage, az amerikai kormányzat különmegbízottja is bejelentette: a jövő héten a térségbe látogat, hogy közvetítsen a két atomhatalom között.

Nagy Britannia időközben bezárta pakisztáni vízumkirendeltségeit, tartva a muzulmán terroristák fenyegetéseitől - jelentette a BBC Iszlámábádi tudósítója. Három nagyvárosban bezárták a vízumirodákat, az iszlámábádi nagykövetség épületét lezárták a látogatók előtt. A pakisztáni brit közösség az ország hadseregének afganisztáni jelenléte óta tart egy esetleges terrortámadástól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!