Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

India kész tárgyalni Pakisztánnal

2002.06.04. 10:08
Kész tárgyalni pakisztáni kollégájával Vadzspají indiai miniszterelnök, bár a személyes találkozót továbbra is feltételekhez köti. Ezek - az iszlám szeparatisták szervezeteinek felszámolása és a határokon átnyúló terrorizmus megakadályozása - most teljesülhetnek - véli Vadzspají egy tanácsadója. India eközben gyakorlatokat tart Kasmírban, hogy felkészítse a polgári lakosságot egy esetleges pakisztáni támadásra.
Kész vagyok tárgyalni a pakisztáni vezetőkkel - jelentette be Atal Behari Vadzspají a kazahsztáni Almatiban rendezett ázsiai regionális biztonsági értekezleten, bár a tárgyalásokat továbbra is feltételekhez köti - jelentette a BBC. A személyes találkozóra Musarraffal csak azután kerülhet sor, ha Pakisztán többet tesz a határokon átszivárgó muzulmán szeparatisták ellen - mondta el az indiai miniszterelnök.

Kölcsönös vádaskodások

Pakisztán egyetlen, a szeparatisták elleni fellépésre tett ígéretét sem tartotta meg, ezzel szemben nőtt a feszültség a határövezetben, és továbbra is üzemelnek a szeparatisták kiképzőtáborai - vádolta Pakisztánt Vadzspají. Az indiai miniszterelnök vádjaira válaszolva Musarraf terrorista államnak jellemezte Indiát. Az erőszak és a terrorizmus spirálját az államok terrorizmusa szítja, amelytől a megszállt népek szenvednek - utalt Kasmír helyzetére Musarraf.

Pakisztán nem kezd háborút, de megvédi magát

Országa nem kezd háborúba, azonban az elenne intézett támadásra a legkeményebb választ fogja adni - mondta el a pakisztáni elnök. Bár az indiai miniszterelnök nyilatkozata alapjában nem jelent áttörést, Vadzspají egy tanácsadója a CNN-nek nyilatkozva elmondta: Pakisztán elkezdte a muzulmán szeparatisták szervezeteinek felszámolását.

Megvalósulhatnak a tárgyalások

Musarraf elkezdte a militánsok határon át történő beszivárgásának megakadályozására tett ígéretének betartását - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő tanácsadó a CNN-nek, hozzátéve, hogy amennyiben folytatódik ez a folyamat, akkor Új-Delhi kész tárgyalni a rendezésről.

A két ország közti folytatódó szembenállásra tekintettel egyre több ország vonja ki polgárait és diplomatáit Pakisztánból és Indiából. Az indiai hatóságok kedden elsötétítési gyakorlatot tartanak Kasmírban, felkészülve egy a térséget érő pakisztáni támadás következményeire.