Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

India kész tárgyalni Pakisztánnal

2002.06.04. 10:08
Kész tárgyalni pakisztáni kollégájával Vadzspají indiai miniszterelnök, bár a személyes találkozót továbbra is feltételekhez köti. Ezek - az iszlám szeparatisták szervezeteinek felszámolása és a határokon átnyúló terrorizmus megakadályozása - most teljesülhetnek - véli Vadzspají egy tanácsadója. India eközben gyakorlatokat tart Kasmírban, hogy felkészítse a polgári lakosságot egy esetleges pakisztáni támadásra.
Kész vagyok tárgyalni a pakisztáni vezetőkkel - jelentette be Atal Behari Vadzspají a kazahsztáni Almatiban rendezett ázsiai regionális biztonsági értekezleten, bár a tárgyalásokat továbbra is feltételekhez köti - jelentette a BBC. A személyes találkozóra Musarraffal csak azután kerülhet sor, ha Pakisztán többet tesz a határokon átszivárgó muzulmán szeparatisták ellen - mondta el az indiai miniszterelnök.

Kölcsönös vádaskodások

Pakisztán egyetlen, a szeparatisták elleni fellépésre tett ígéretét sem tartotta meg, ezzel szemben nőtt a feszültség a határövezetben, és továbbra is üzemelnek a szeparatisták kiképzőtáborai - vádolta Pakisztánt Vadzspají. Az indiai miniszterelnök vádjaira válaszolva Musarraf terrorista államnak jellemezte Indiát. Az erőszak és a terrorizmus spirálját az államok terrorizmusa szítja, amelytől a megszállt népek szenvednek - utalt Kasmír helyzetére Musarraf.

Pakisztán nem kezd háborút, de megvédi magát

Országa nem kezd háborúba, azonban az elenne intézett támadásra a legkeményebb választ fogja adni - mondta el a pakisztáni elnök. Bár az indiai miniszterelnök nyilatkozata alapjában nem jelent áttörést, Vadzspají egy tanácsadója a CNN-nek nyilatkozva elmondta: Pakisztán elkezdte a muzulmán szeparatisták szervezeteinek felszámolását.

Megvalósulhatnak a tárgyalások

Musarraf elkezdte a militánsok határon át történő beszivárgásának megakadályozására tett ígéretének betartását - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő tanácsadó a CNN-nek, hozzátéve, hogy amennyiben folytatódik ez a folyamat, akkor Új-Delhi kész tárgyalni a rendezésről.

A két ország közti folytatódó szembenállásra tekintettel egyre több ország vonja ki polgárait és diplomatáit Pakisztánból és Indiából. Az indiai hatóságok kedden elsötétítési gyakorlatot tartanak Kasmírban, felkészülve egy a térséget érő pakisztáni támadás következményeire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!