Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Részleges csatabárd-temetés

2002.06.11. 11:17
Az indiai haditengerészet visszavonja a pakisztáni vizek közelébe vezényelt hadihajóit, hogy enyhítse a feszültséget a két atomhatalom között - közölték kedden az indiai védelmi minisztériumban.
A haditengerészet öt hadihajót küldött a múlt hónapban az Arab-tenger Ománi-medencéjébe, közülük négy rakétákkal volt felszerelve. Akkor volt csúcspontján a katonai feszültség India és Pakisztán között a Kasmír hovatartozásával kapcsolatos vita miatt.

Az Ománi-medencében, a pakisztáni vizek közelében járőröző hajók a feszültség enyhülése nyomán kedden megkezdték visszavonulásukat - tudta meg az AFP az újdelhi minisztérium névtelenül nyilatkozó illetékeseitől.

Diplomácia

A viszály mérséklődésének további jeleként az indiai külügyminisztérium bejelentette, hogy új pakisztáni főbiztos (nagykövet) kinevezésére készül. Folyamatban van a vezető diplomata kiküldése állomáshelyére - közölték a minisztériumban.

Az előző napon az indiai kormány azt jelezte, hogy újra engedélyezi pakisztáni repülőgépek számára az ország légterének használatát.

Pakisztán többet vár

Pervez Musarraf pakisztáni elnök még csak ezt az indiai feszültségcsökkentő lépést ismerte, amikor úgy nyilatkozott kedden, hogy csupán apró kezdeti lépésnek tekinti az indiai engedményt, ennél sokkal többet vár el Újdelhitől. Az Egyesült Arab Emírségekben hivatalos látogatáson tartózkodó pakisztáni elnök kijelentette Abu Dzabiban rendezett sajtóértekezletén, hogy Pakisztán "sokkal többet tett eddig a feszültség enyhítése érdekében", mint ellenlábasa.

Helyi csaták, halottak

A háborús feszültség alábbhagyott ugyan az utóbbi napokban, de nem szűnnek a helyi csatározások a Kasmírt kettéosztó ellenőrzési vonal mentén. A keddre virradó éjszakán és kedden reggel nyolc ember vesztette életét, és számosan megsebesültek az ellenőrzési vonal mentén lezajlott tüzérségi párbajokban. Hat ember halt meg Kasmír pakisztáni részén, Bhimber és Ravalakot körzetekben, és két személy az indiai oldalon, a Nausera körzetben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!