Auguszta
-4 °C
2 °C

Indiát fenyegető rakétát tesztelt Pakisztán

2004.10.12. 11:38
Nem akart Indiának üzenni az ország nagy részét fenyegető rakétája tesztkilövésével Pakisztán. A két ország idén júniusban tesztmoratóriumot hirdetett a nukleáris eszközökre, és valamelyest enyhült a két éve kis híján háborúba torkoló feszültség is.
India nagy részét fenyegető, atomfegyverrel is felszerelhető ballisztikus rakétát tesztelt Pakisztán. A BBC-nek nyilatkozó pakisztáni illetékesek szerint a teszttel semmit sem akartak üzenni a szomszédos országnak. Az illetékesek elmondása szerint a teszt előtt értesítették a szomszédos országok, így India vezetését is.

A tesztelt Hataf-V Gauri rakéta hatótávolsága 1500 kilométer.

Visszafogottan fenyegetőznek

Pakisztán és India 1998-ban nukleáris tesztek sorozatát hajtotta végre, pattanásig feszítve a két ország közti amúgy sem békés viszonyt. A kölcsönös fenyegetések hatására a nemzetközi közösség szankciókkal sújtotta mindkét országot. A mostani rakétateszt előtt a két ország viszonya javulóban volt, több békekezdeményezést is tetszés fogadott mindkét oldalon.

Júniusban például kiépült a forródrót a két ország vezetői között. A közvetlen telefonkapcsolat célja, hogy értesíthessék a szomszédos országot az esetlegesen felmerülő nukleáris vészhelyzetekről. India és Pakisztán emellett moratóriumot vállalt az atomtesztekre, ezt azonban "rendkívüli esetben", fenyegetettség esetén felmondhatják.

A két atomhatalom 1999-ben és 2002-ben is kis híján háborúba keveredett a vitatott hovatartozású Kasmír miatt, írja a BBC.