Géza
-11 °C
-4 °C

Gyűlnek a felhők Musarraf fölött

2007.11.13. 19:37
A pakisztáni ellenzék szövetkezik, a külföldi kormányok pedig egyre keményebbek Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel szemben. A november 3-án rendkívüli állapotot hirdető tábornok-elnök nem akar engedni a statáriumból.

Pakisztánban továbbra is rendkívül feszült a helyzet. A november 3-án kihirdetett rendkívüli állapot ellen rendszeresek a tüntetések, a rendőrség kedden is több városban erőszakkal oszlatta szét a tiltakozókat. Karacsiban lövések is eldördültek.

Pervez Musarraf a terrorista veszélyre hivatkozva hirdetett rendkívüli állapotot, de kritikusai szerint csak saját hatalmát féltette. Pakisztánban januárban tartanak választásokat és az elnök attól tarthatott, hogy a legfelsőbb bíróság megakadályozza újraindulását. Ráadásul visszatért az országba a száműzött volt elnök, Benazir Bhutto is. Rendkívüli állapot idején korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságot és a bíróságok is szoros állami felügyelet alá kerülnek.

Bhutto a legnépszerűbb ellenzéki vezető Pakisztánban. Jelenleg házi őrieztben tartják Lahore városában. Házát katonai kordonok sora védi, hiába indult kiszabadítására több száz tüntető. Házi őrizetéből Bhutto kedden, hazatérése óta először, lemondásra szólította fel Musarrafot. Arra bíztatta híveit, hogy induljanak el gyalog Lahoreból a fővárosba, Iszlamabadba. A tüntetés 270 kilométeren kertesztül tartott volna, de a rendőrség megtiltotta a vonulást. Bhutto "Hosszú menetelés a demokráciáért" nevet adta tervének.

Bhutto tárgyalásokat kezdett a pakisztáni ellenzék többi vezetőjével, többek között a radikális iszlámista szervezeteket tömörítő Egyesült Akció Front nevű csoport fejével is.

Az elnök nem hajlandó feloldani a rendkívül állapotot. A kormányfő közleménye szerint továbbra is nagyon veszélyes a helyzet. Emlékeztetett, hogy Bhutto októberi hazatérésekor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az ünneplő tömegben, 140 ember halálát okozva. Ugyanakkor a kormány megígérte, hogy januárban biztosan megtartják a választásokat. Az ellenzékiek szerint a rendkívüli állapot miatt nincs lehetőségük kampányolni, így a választás nem lehet tiszta.

Az elmúlt években Musarrafot támogató USA egyre keményebb üzeneteket küld az elnöknek. Eddig csak a választások megtartását kérték tőle, de most már Bush elnök azt is akarja, hogy még a választások előtt oldják fel a rendklívüli állapotot. Hamarosan Iszlamabadba utazik John Negroponte külügyminiszter-helyettes. Az USA a BBC elemzése szerint korábban abban bízott, hogy sikerül Musarrafot és Bhuttot kiegyezésre bírni, de ez egyre reménytelenebbnek tűnik.

A volt brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség is egyre komolyabban szól bele a pakisztáni válságba. Az 53 tagországból álló szervezet kizárással fenyegette meg Pakisztánt, ha tíz napon belül nem oldják fel a rendkívüli állapotot.