Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Tűzriadó egy pakisztáni gépen

2002.01.16. 10:24
Kétszázötven utassal a fedélzetén tűzriasztás miatt visszafordult a Pakistan International Airlines (PIA) Karacsiból New Yorkba tartó járata. A repülőgépet egyelőre vizsgálják. Eközben az iszlámábádi tűzoltók próbálják eloltani azt a kormányzati épületet, amely még kedden gyulladt ki a pakisztáni fővárosban. A hatóságok rövidzárlatra gyanakodnak, ám a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárják ki.
A PIA PK-721-es New York-i járata röviddel azután fordult vissza, hogy felszállt a karacsi repülőtérről, és a pilótafülkében a tűzjelző riasztott - közölte a légitársaság szóvivője az AFP hírügynökséggel. A gépet vizsgálják, de egyelőre semmilyen tűz nyomára nem akadtak, a járatot még szerdán újra indítják.

Tűzharc a lahori reptéren

Öt biztonsági tiszt megsérült, közülük kettő súlyosan szerda reggel, amikor két férfi egyelőre ismeretlen okból tüzet nyitott rájuk a lahori repülőtér főbejáratánál. A két férfi gépkocsijával megállt a repülőtér főbejárata előtt és tüzet nyitott, megsebesítve a tiszteket. Ezután sikerült elmenekülniük - közölte a kelet-pakisztáni nagyváros rendőrségnek tisztségviselője.

Kormányzati épület lángokban

Kedden a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban kiégett egy tizenhat emeletes kormányzati épület nyolc felső szintje. A tűzesetnek nincs áldozata, de az épület, amelyben más kormányhivatalokon kívül a belügyminisztérium archívuma is található súlyosan megrongálódott - közölte a rendőrség.

Rövidzárlatra gyanakodnak

A tűz keletkezése után még négy órával is égett az épület. A tűzoltók még most is küzdenek a lángokkal - közölte az iszlámábádi rendőrség parancsnoka. Úgy tűnik, rövidzárlatról van szó, valaki elfelejtette lekapcsolni a világítást vagy a gázfűtést.

Egyelőre azonban más lehetőséget sem zárnak ki - mondta a rendőrfőnök arra a latolgatásra, amely szerint szándékos gyújtogatás történhetett, válaszul az elmúlt négy napban a muzulmán szélsőségesek körében foganatosított letartóztatásokra. Szombat óta mintegy 1900 muzulmán szélsőségest tartóztattak le, miután Pervez Musarraf pakisztáni elnök elrendelte öt szélsőséges muszlim szervezet betiltását.

Mozgósították az indiai haditengerészetet
Az indiai haditengerészet főparancsnoka szerdán megerősítette, hogy haderejét teljes készültségbe helyezte. Madhavendra Szingh tengernagy az indiai-pakisztáni viszony kiéleződése óta tartott első sajtóértekezletén megjegyezte, hogy a másik két haderőnem is teljes készültségben áll. Azt viszont nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy az indiai hadihajók fedélzetén vannak-e atomfegyverek. Az amerikai hadihajók térségbeli jelenléte miatt az admirális nem aggódott, de elismerte, hogy ez némileg bonyolítja a helyzetet. India és Pakisztán egymillió katonát és jelentős hadfelszerelést vont össze közös határa mentén, miután az újdelhi parlament ellen a múlt hónapban végrehajtott öngyilkos merénylet kiélezte a két rivális szomszéd közötti feszültséget.