Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pakisztán készen áll a háborúra

2002.05.25. 12:02
Szombatra virradó éjjel újabb 11 halálos áldozatot követeltek a folytatódó indiai-pakisztáni összecsapások. A hajnali pakisztáni rakétakísérlet sikerét méltató beszédében Pervez Musarraf elnök kijelentette, hogy kormánya nem akar háborút, de készen áll rá.
Az indiai és a pakisztáni hadsereg az éjjel ismét heves tüzérségi párbajt vívott a Kasmírt kettéválasztó ellenőrzési vonal mentén. A vitatott státusú himalájai tartomány pakisztáni részén újabb négy embert öltek meg az éjfélig becsapódó indiai lövedékek. Az indiai tüzérségi támadások következtében május 17. óta állítólag már harminc pakisztáni vesztette életét.

Kasmír indiai ellenőrzésű részén indiai katonák és rendőrök kerítettek be rejtőző iszlám fegyvereseket. Összecsapásukban öt iszlám szélsőséges, egy indiai rendőr és egy katona vesztette életét. A lázadók közül többnek sikerült elmenekülnie.

Sikeres rakétakísérlet

Pervez Musarraf pakisztáni elnök délelőtt, Mohamed próféta születésnapja alkalmából iszlám hittudósok előtt mondott beszédében ígéretesnek nevezte a hajnalban végrehajtott sikeres pakisztáni rakétakísérletet, közölve, hogy az 1500 kilométer hatótávolságú, Hatf-5-ös föld-föld típusú rakéta nagy pontossággal csapódott be a kijelölt célba. Musarraf az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint azt mondta, hogy a pakisztáni rakétaprogram távlati célja egy saját rakétavédelmi rendszer létrehozása.

India két hónap haladékot adott
Két hónap haladékot ad India Pakisztánnak a kasmíri területek ellen indított támadások beszüntetésére, mielőtt bármiféle katonai akcióba kezdene - írta kormányzati forrásokra hivatkozva pénteken a Hindustan Times. A befolyásos indiai napilap információi szerint a két hónapos türelmi időről csütörtökön döntöttek egy megbeszélésen, melyen részt vett Vadzspají indiai miniszterelnök is.
A fegyverkísérletet Pakisztán a május közepe óta újra kiéleződött indiai-pakisztáni konfliktus közepette hajtotta végre. Erre utalva az elnök kijelentette: "Mi nem akarunk háborút, de nem félünk a háborútól, és készen állunk rá."

Az indiai külügyminisztérium képviselője szombaton mindazonáltal rutinszerűnek minősítette a kísérletet, és úgy értékelte, hogy nincs köze a mostani konfliktushelyzethez.

Kína önmérsékletre szólít

Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszter szombaton telefonon konzultált indiai kollégájával, Dzsaszvant Szingh-gel, "a legnagyobb fokú önmérsékletre", és a konfliktus tárgyalásos rendezésére szólítva fel Indiát és Pakisztánt egyaránt. Tang kijelentette: Kína reméli, hogy India "még az eddiginél is aktívabb szerepet fog játszani a dél-ázsiai feszültségek lehűtésében".

A két dél-ázsiai atomhatalom között azután nőtt meg ismét a feszültség, hogy május 14-én két szélsőséges muzulmán szervezet fegyveresei rajtaütöttek az indiai hadsereg egyik kasmíri támaszpontján. A merényletért, amelynek összesen 34 halálos áldozata volt, India egyértelműen Pakisztánt tette felelőssé. December óta a két fél milliós haderőt vonultatott fel a Kasmírt kettéválasztó vonal mentén.

Oroszország közvetít?
Elképzelhető, hogy India és Pakisztán vezetői Moszkvában fognak tárgyalni a két ország közötti konfliktus megoldásáról - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök újságírókkal, amikor szombaton a szentpétervári Ermitázs múzeumba látogatott George W. Bush amerikai elnökkel. Putyin szerint Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök, és Pervez Musarraf pakisztáni elnök már június elején találkozhat az orosz fővárosban. Közvetítési kísérletét ismertetve az orosz elnök sajnálatát fejezte ki, hogy Pakisztán nukleáris ballisztikus rakétakísérletet hajtott létre. A szembenálló felek közül India számít Oroszország stratégiai partnerének, Pakisztánnal elég hűvös Moszkva viszonya.(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!