Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tiltakozás és tüntetések a katonai csapás ellen

2001.10.08. 06:29
Pakisztán több nagyvárosában tüntetők ezrei vonultak vasárnap az utcára, hogy tiltakozzanak az Afganisztánra mért amerikai-brit katonai csapások ellen. Indonézia szélsőséges iszlám csoportjai bosszúval fenyegetnek és azt követelik, országuk szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatot az agresszorokkal. Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy álljanak készen az esetleges evakuálásra.
Miközben a pakisztáni külügyminisztérium hivatalos közleményben annak a reményének adott hangot, hogy az Afganisztán elleni hadműveletek gyorsan befejeződnek, valamint sajnálkozását fejezte ki, amiért diplomáciai erőfeszítései sem győzték meg a tálib vezetőket a nemzetközi követelések teljesítésének szükségességéről, Pesavar, Ravalpindi és Lahor utcáin egyetemisták és szélsőséges muzulmánok csoportjai tódultak vasárnap este az utcára.

Amerika-ellenes tüntetések

Az északnyugat-pakisztáni Pesavarban egyetemisták ezrei gumikat égettek, reklámfeliratokat vertek le és Egyesült Államok-ellenes jelszavakat ordítoztak. Az Iszlámábád közelében fekvő Ravalpindiban félezren vonultak fel, George Bush amerikai elnököt szidalmazva. Lahorban mindössze kétszázan tüntettek, erőszakról nem érkezett hír. A dél-pakisztáni Karacsiban nyugalom uralkodott, de a Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam (JUI) nevű radikális iszlám párt - a hatóságok határozott tiltása ellenére - nagygyűlést hirdetett hétfőre, és szent háborút (dzsihádot) helyezett kilátásba az afganisztáni csapások nyomán.

Megfenyegették a külföldieket

Eközben az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia figyelmeztette Indonéziában tartózkodó állampolgárait, hogy legyenek résen, és hétfőn semmiképpen se menjenek ki az utcákra. A világ legnépesebb muzulmán országában szélsőséges iszlám csoportok máris megfenyegették a külföldieket - az amerikaiakat, a briteket és egyáltalán az Afganisztán elleni csapásokban részt vevő összes ország állampolgárait -, hogy hajtóvadászatot indítanak ellenük.

Az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) nevű szélsőséges szervezet 72 órát adott Megawati Sukarnoputri indonéz államfőnek, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal és szövetségeseivel, különben felszólítja a muzulmánokat, hogy támadják meg a külföldi állampolgárokat, nagykövetségeket és rombolják földig a külföldi érdekeltségeket.

Készültség Jakartában, óvintézkedések Szaúd-Arábiában

Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége köré további rendőri erőket és vízágyúkat vezényeltek ki az indonéz hatóságok. A nagykövetség figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy álljanak készen az esetleges evakuálásra is. Az Indonéziában működő külföldi iskolákat meghatározatlan időre bezárták. Washington jakartai nagykövetsége nem nyit ki, Ausztrália külképviselete viszont a hétköznapinak megfelelő rendben működik hétfőn.

Szaúd-Arábiában ugyancsak különleges óvintézkedésekkel készülnek: az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége, valamint dahrani és dzseddai konzulátusa nem nyit ki. A nagykövetség felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy tanúsítson rendkívüli elővigyázatosságot, és csak a legszükségesebb esetben menjen ki az utcákra.

Irán elítéli a támadást

Irán - amelynek 900 kilométeres határa van Afganisztánnal - hétfőn elfogadhatatlannak minősítette az Afganisztán ellen "megfontolás nélkül indított, széles körű" támadásokat, amelyeknél ráadásul szerinte figyelmen kívül hagyták a nemzetközi közvélemény álláspontját, különös tekintettel a muzulmán országokéra. Hamed Reza Aszefi külügyi szóvivő úgy vélekedett, hogy a támadások szenvedéseket okoznak Afganisztán ártatlan és amúgy is elnyomott népének - idézi az iráni hírügynökséget az AFP.

Lezárták az afgán-iráni határt

Irán nem csatlakozott az amerikai vezetésű terrorellenes szövetséghez sem, jelezve : egy ENSZ-irányítású műveletet támogatna. A szóvivő hétfőn ismét óva intett attól, hogy az Egyesült Államok megsértse Irán légterét vagy felségvizeit. Irán a várható menekülthullámra tekintettel lezárta határait Afganisztán felől, de jelezte, hogy hajlandó táborokat felállítani és azokban segíteni a menekülteket a határ mentén, afgán oldalon. Hétfőn bejelentette, hogy kórházaiban fogadja az ellencsapás esetleges sebesültjeit. Összesen mintegy 200 egészségügyi intézmény áll rendelkezésre e célra. ENSZ-becslés szerint várhatóan 300-400 ezer afgán menekült próbál majd csatlakozni máris Iránban tartózkodó kétmillió honfitársához.