Valér
-1 °C
0 °C

Újabb pakisztáni rakétakísérlet

2002.10.08. 17:52
Egy héten belül a második sikeres rakétakísérletét hajtotta Pakisztán . India megint vádol, Pakisztán pedig visszautasítja a vádakat.
Pakisztán a középes hatótávolságú Sahin-1 típusú, hagyományos és nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakéta tesztelését hajtotta végre kedden. Október 4-e óta ez már a második rakétakísérlet volt az országban. A védelmi minisztérium szerint a legutóbbi teszt csak a pár nappal ezelőtti "folytatása". Hozzátették, hogy a kísérletekről előre értesítették Indiát is. Az október 8-i kísérlet a mostani tesztsorozat lezárásának tekinthető, állítja Pakisztán.

Politikai rakétakísérletek

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy politikai célból, a közelgő választások maitt hajtja végre a rakétakísérleteket. Kasmír vitatott hovatartozású részein India ugyanis ezen a héten tartja a választások utolsó fordulóját, ezért egyfajta fenyegetésként értékeli a pakisztáni kisérleteket.

Pakisztáni rakétakísérletek

Idén májusban Pakisztán több rakétakísérlet-sorozatot is végrehajtott. Akkor a két atomhatalom kis híján a háborúba keveredett egymással; megközelítőleg egymillió katonát vezényeltek a határ két oldalára. A csapatok azóta is a körzetben állomásoznak.

India azután gyorsította fel fegyverkezési programját, hogy feltehetően iszlám fegyveresek megtámadták az új-delhi parlamentet. India azzal vádolta Pakisztánt, hogy az nem tesz semmit a határon átszivárgó terrorizmus felszámolására. Pakisztán következetesen tagadta ezt a vádat. India és Pakisztán egyszerre, még 1998-ban hajtotta végre az első sikeres atomrakéta-kísérleteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!