Valér
-2 °C
0 °C

Kelet-nyugat párharca a litván miniszterelnök-választáson

2000.10.27. 07:32
A litván parlament csütörtöki szavazásán megerősítette Rolandas Paksas miniszterelnöki kinevezését. A negyvennégy esztendős politikus korábban egy emlékezetessé vált cégprivatizáció kapcsán kényszerült lemondani a kormányfői posztról.
A litván parlament a csütörtöki szavazáson megerősítette Rolandas Paksas miniszterelnöki kinevezését. A képviselők 56%-a támogatta, 36%-a pedig ellenezte a volt miniszterelnök újbóli kinevezését. A 44 esztendős Paksas, a jobbközép irányzatú Liberális Unió vezetője pártját az október 8-ai választásokon győzelemre vitte, majd többségi koalíciót alakított a középbal Új Szövetséggel. A politikus 1999-ben már betöltötte a tisztséget néhány hónapig, de egy emlékezetessé vált cégprivatizáció kapcsán lemondott.

Rolandas Paksas
Jobbközép irányzatú Liberális Unió vezetője
Az egyet nem értés a politikai életben a litván nemzeti olajcég, a Mazeikiu Nafta privatizációja körül bontakozott ki. Az egyik oldalon a ,,nyugati" oldalon álló, a cégnek az amerikai Williams által történő privatizációját támogató csoport állt. A másikon a hagyományos ,,keleti" oldal, az oroszokkal már meglévő kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését és a céget az oroszok, nevezetesen a LUKoil tulajdonába látni kívánó politikusok álltak. A nyugati oldal képviselői a kérdést elsősorban ,,Kelet-Nyugat" párharcának tekintették, azaz politikai indokok irányították a döntésüket.

A másik, a keleti oldal politikusai a privatizációt elsősorban egy gazdasági tranzakcióként fogták fel, vagyis elsősorban az ország gazdasági érdekeit tartották szem előtt. Ezekhez tartozott az akkori miniszterelnök, Paksas is, aki a szavazás után, amely az általa képviselt oldal vereségét hozta, lemondott. Ahogyan ők látták, a Williamsszel való megállapodás óriási gazdasági rizikóval jár az azonnali haszon reménye nélkül. Az orosz oldal politikai kérdést csinált az akcióból, míg az amerikai vezetés a Williams megállapodást látványosan ,,csak" gazdasági tranzakcióként kezelte, ami ugyancsak elbizonytalanította Paksasékat.

Paksas elmondta, hogy a Williamsszel kötendő privatizációs megállapodás, a nyugattal való jobb kapcsolat reményében elbizonytalaníthatja a gazdasági és politikai stabilitást, valamint kivívhatja az oroszok rosszindulatát. Az ár jóval magasabb, mint a várható előnyök - összegezte véleményét Paksas 1999-ben.

A mostani változásnak komoly oka a paksasi előrejelzések nagy részének beigazolódása, ami a volt kabinet bizalmi indexének csökkenéséhez vezetett. Paksas, akit a litván államfő, Valdas Adamkus nevezett ki kormányfőnek, kötelezettséget vállalt a litván külpolitika két fő törekvése, az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozás mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!