Valér
4 °C
8 °C

Megerősítették Paks védelmét

2001.10.10. 18:47
Szakértők szerint a Paksi Atomerőmű biztonságát is szolgálja, hogy egy légvédelmi rakéta alegységet áttelepítettek a déli országrészbe. A honvédelmi tárca szerint a lépést nem konkrét veszély indokolta, hanem az beillik az Egyesült Államokat ért terrorcsapás óta hozott intézkedések sorába.
Paksi Atomerőmű
Megerősítette a déli országrész légvédelmét a Magyar Honvédség. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya közölte: az Egyesült Államokat ért terrortámadás óta számos olyan intézkedésre került sor, amely a honvédség objektumai őrzésvédelmének megerősítését és megszigorítását szolgálta.

A dokumentumból kiderül, a szeptember 11-e óta eltelt egy hónapban, anélkül, hogy ez az alaphelyzet megváltozott volna - a nemzetbiztonsági kabinet határozataival összhangban - sor került néhány további biztonságot fokozó lépésre. Ezek közül a legújabb, hogy a Magyar Honvédség egyik légvédelmi rakéta alegységét kivezényelték a déli országrész légtérvédelmének megerősítésére.

Már a délszláv válság alatt is intézkedtek

Teljesen logikus lépés a déli országrész légvédelmének megerősítése, ami fokozza a Paksi Atomerőmű biztonságát - mondta el az MTI érdeklődésére Szentesi György haditechnikai szakértő szerdán. Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a légierő volt vezérkari főnöke emlékeztetett arra, hogy a délszláv válság idején is hoztak hasonló intézkedést az ország biztonsága érdekében. Elképzelhetőnek tartja, hogy az intézkedésben szerepet játszik a Paksi Atomerőmű védelmének fokozása. Katonai forrásból az MTI-nek megerősítették a szakértői véleményeket.

Nem repülhetnek az atomerőmű felett

A paksi atomerőmű védelme a levegőben is biztosított: a létesítmény három kilométeres sugarú körzetében, 2,3 km-es magasságban nem közlekedhetnek repülőgépek. Az előírás betartására a hazai repülésirányítás ügyel. Ahogy a világ atomerőműveinek, úgy a hazainak a megépítésekor is számos kockázati szempontot figyelembe vettek, egy Boeing méretű utasszállítógép becsapódásával azonban sehol sem számoltak. Felkészültek viszont egy esetleges vízi úton érkező támadásra.

Szeptember 11. után azonban a belső védelmet is megerősítették: a Népszabadság értesülései szerint a fegyveres biztonsági őrség és a biztonsági szolgálat mellett egy terroristaelhárításra kiképzett rendőri beavatkozó egység is helyet kapott a paksi atomerőműben.