Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Tálibok lőttek rá az afganisztáni cseh nagykövet kocsijára

2007.05.02. 06:39
Az cseh nagykövet két testőre sérült meg könnyebben Afganisztánban, amikor gépkocsijukra rálőttek. A paktiai kormányzó ostobaságnak nevezte, hogy a diplomata két testőrrel utazott a térségébe.

Rálőttek egy cseh diplomatát szállító gépkocsira kedden Afganisztánban, közölte Zuzanna Opletalová, a cseh külügyminisztérium szóvivője.

Filip Velach, a kabuli cseh külképviselet vezetője sértetlenül került ki az incidensből, két testőre könnyebben megsebesült. A szóvivő szerint valamennyien biztonságban vannak, a térségben lévő egyik amerikai támaszpontra szállították őket, szerdán térnek vissza a kabuli cseh nagykövetségre.

Opletalová elmondta, hogy Velach, aki jelenleg az egyetlen cseh diplomata Afganisztánban, Gazniba tartott, hogy a tartományi kormányzóval találkozzon. Kabultól 100 kilométerre egy taxiból öt fegyveres ugrott ki, és tüzet nyitott a cseh járműre.

A gépkocsivezető visszafordította a páncélozott járművet, a támadók utánuk hajtottak, kilőtték az abroncsokat. A csehek elérték a legközelebbi falut, ahol a testőrök viszonozták a tüzet és feltehetően három támadót megöltek, közben telefonon segítséget kértek. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) menekítették ki a cseh állampolgárokat Paktia tartományba.

Rahmatullah Rahmat paktiai kormányzó ostobaságnak nevezte, hogy a diplomata két testőrrel utazott a térségébe. A diplomata gépkocsiját a tálibok hívei vették üldözőbe.

A kabuli cseh nagykövetséget áprilisban nyitották meg, átmenetileg Filip Velach ügyvivő vezeti.

Afganisztánban 180 cseh katona teljesít szolgálatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!