Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tálibok lőttek rá az afganisztáni cseh nagykövet kocsijára

2007.05.02. 06:39
Az cseh nagykövet két testőre sérült meg könnyebben Afganisztánban, amikor gépkocsijukra rálőttek. A paktiai kormányzó ostobaságnak nevezte, hogy a diplomata két testőrrel utazott a térségébe.

Rálőttek egy cseh diplomatát szállító gépkocsira kedden Afganisztánban, közölte Zuzanna Opletalová, a cseh külügyminisztérium szóvivője.

Filip Velach, a kabuli cseh külképviselet vezetője sértetlenül került ki az incidensből, két testőre könnyebben megsebesült. A szóvivő szerint valamennyien biztonságban vannak, a térségben lévő egyik amerikai támaszpontra szállították őket, szerdán térnek vissza a kabuli cseh nagykövetségre.

Opletalová elmondta, hogy Velach, aki jelenleg az egyetlen cseh diplomata Afganisztánban, Gazniba tartott, hogy a tartományi kormányzóval találkozzon. Kabultól 100 kilométerre egy taxiból öt fegyveres ugrott ki, és tüzet nyitott a cseh járműre.

A gépkocsivezető visszafordította a páncélozott járművet, a támadók utánuk hajtottak, kilőtték az abroncsokat. A csehek elérték a legközelebbi falut, ahol a testőrök viszonozták a tüzet és feltehetően három támadót megöltek, közben telefonon segítséget kértek. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) menekítették ki a cseh állampolgárokat Paktia tartományba.

Rahmatullah Rahmat paktiai kormányzó ostobaságnak nevezte, hogy a diplomata két testőrrel utazott a térségébe. A diplomata gépkocsiját a tálibok hívei vették üldözőbe.

A kabuli cseh nagykövetséget áprilisban nyitották meg, átmenetileg Filip Velach ügyvivő vezeti.

Afganisztánban 180 cseh katona teljesít szolgálatot.