Bernadett
0 °C
4 °C

Megkezdődött II. János Pál boldoggá avatása

2005.11.04. 20:44
A hívek nyomására kevesebb, mint három hónappal Karol Wojtyla áprilisi halála után az egykor a lengyel királyok székhelyéül szolgáló krakkói várban megkezdődött II. János Pál boldoggá avatásához vezető egyházi eljárás lengyelországi szakasza.

A krakkói Wawel-székesegyházban bemutatott szentmisével pénteken megkezdődött az idén tavasszal elhunyt II. János Pál boldoggá avatásához vezető egyházi eljárás lengyelországi szakasza.

A néhai Karol Wojtyla pápává választása előtt a dél-lengyelországi város érseke volt. A Krakkóban megindult eljárás hivatott kiegészíteni a már június 28-án megkezdődött vatikáni "főeljárást".

A hívek újabb szentet óhajtanak

Lengyelországban a volt pápa életéről és munkásságáról beszámoló tanúk egész sorát, a TVN24 lengyel televízió értesülése szerint közel száz főt hallgatnak meg zárt ajtók mögött. A tanúk között van Franciszek Macharski bíboros, volt krakkói érsek, az elhunyt pápa barátja és Stanislaw Dziwisz bíboros, a lengyel város jelenlegi érseke, aki éveken át II. János Pál személyi titkára volt. A tanúságtételek már reggel megkezdődtek az egykor a lengyel királyok székhelyéül szolgáló krakkói várban, a Wawelban található koronázási templomban.

A néhai pápa boldoggá avatásának folyamata az utód, XVI. Benedek pápa rendelkezése nyomán indulhatott meg kevesebb, mint három hónappal II. János Pál áprilisi halála után. Az egyházjog előírásai szerint legalább öt évnek kell eltelnie a jelölt elhalálozása és a boldoggá avatás megkezdése között. XVI. Benedek pápa azzal indokolta a szabálytól való eltérést, hogy a hívek a mielőbbi boldoggá avatást óhajtják.

Megfigyelők szerint az eljárás három-hat évig tart majd. II. János Pál áprilisban hunyt el, az azóta eltelt időszakról bővebben > > >.