Jolán
2 °C
4 °C

Izlandra tartanak a palesztin menekültek

2008.09.09. 16:22
Több mint kétezren élnek nyomorúságos körülmények között az Irak és Szíria határában fekvő sivatagi régióban. Izland és Svédország is jelezte, kész befogadni bizonyos számú menekültet. Az érintettek szerint az USA iraki háborúja után romlott meg igazán a helyzet.

Körülbelül 30 palesztin menekült készül rá, hogy letelepedjen Izlandon. A menekültek eddig egy táborban éltek az Irak és Szíria határán fekvő sivatagi régióban. Az ENSZ menekültügyekkel foglalkozó szerve szerint a most indulók nagy része nő és gyermek.

Az elmúlt két évben vásznak alatt éltek, nagyon rossz körülmények között. A határ menti menekülttáborokban az átlaghőmérséklet nyáron 50 celsius fokig is emelkedhet, a téli időszakban pedig fagypont alá süllyed. A táborokban hiányoznak az alapvető szolgáltatások, a legközelebbi egészségügyi központ pedig 400 kilométeres távolságban található.

Rajtuk kívül nagyjából 2300 palesztin állampolgár él még a sivatagi régióban hasonló körülmények között, Szíriába való belépésüket nem engedélyezik.

Az Egyesült Államok Irak elleni háborújának megindítása előtt körülbelül 34 000 palesztin élt Irakban. Közülük 20 ezren menekültek el a háború bejezése óta. Helyszíni tudósítók szerint az Irakban élő palesztinok különösen érzékenynek és sebezhetőnek érzik magukat a támadásokkal és üldöztetésekkel szemben a Szaddam Husszein megbuktatása óta eltelt időszakban.

Izlandra évente 25-30 menekültet fogadnak be, általában a legelesettebb nőket és gyermekeket. Svédország is jelezte, hogy hajlandó befogadni egy 155 főből álló menekültcsoportot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 117 palesztin néhány hónapja Chilében talált új otthonra.

Szíria több mint egymillió, az iraki erőszak elől menekülő embernek adott otthont, az utóbbi időben azonban korlátozta a befogadást. A palesztin menekült-krízis kezdete régre datálható:  az 1948-as első arab-izraeli háborúra nyúlik vissza, amikor is több százezren menekültek el, vagy űzték el őket akkori otthonaikból, ami mára már Izraelhez tartozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?