Valér
4 °C
8 °C

Lemondott a palesztin kormány két minisztere

2004.08.07. 12:24
Az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy lemondását szerdán nyújtotta be és most várja Ahmed Korei kormányfő döntését.
Benyújtotta lemondását a palesztin kormány két tagja: Nahed ar-Raisz igazságügyi és Nabíl Kasszísz tervezési miniszter - közölte szombaton Ahmed Korei kormányfő irodájának illetékese.

"Elértem azt a pontot, amikor a káosz és a feszültség közepette nem tehetek semmit. Sajnos, a helyzet napról-napra romlik" - jelentette ki Nahed ar-Raisz. Hozzátette: lemondását szerdán nyújtotta be és most várja Ahmed Korei kormányfő döntését.

Nabíl Kasszísz tervezési miniszter amiatt kíván lemondani, mert felkérték az egyik ciszjordániai egyetem rektori posztjának betöltésére. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a lemondásokat hivatalosan még nem fogadták el.

Izraeli katonák két palesztin fegyverest öltek meg szombaton a Gázai övezet déli részén. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint izraeli katonák akkor fedezték fel a két palesztin fegyverest, amikor azok Rafah Jam zsidó telep felé haladtak, amelyre rakétát akartak kilőni.

Amikor a katonák tüzet nyitottak, a rakéta felrobbant. Az incidens során többen megsebesültek. A halálos áldozatok egyike egy tizenöt év körüli fiú, közölték kórházi illetékesek. Más források szerint a másik fegyveres nem halt meg, őt elfogták, hogy kihallgassák.

A ciszjordániai Túl-Karmban szombat hajnalban izraeli katonák elfogták az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Rafah mozgalom fegyveres szárnyának négy tagját, közölték palesztin biztonsági források. Az izraeli hadsereg megerősítette az őrizetbe vétel hírét, hozzátéve, hogy csak az egyik férfi volt az al-Aksza Mártírjai Brigádjainak tagja, a másik három a Hamász radikális palesztin mozgalomhoz tartozik. Egy izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy az egyik Hamász-tag házában titkos fegyverraktárat fedeztek fel, benne 19 robbanószerkezettel, egy puskával és töltényekkel.