Bernát, Felícia
EUR 384,35 Ft
USD 363,62 Ft
7 °C
31 °C

Egymillió palesztint fenyeget éhínség

2003.02.11. 15:32
Kiürült az ENSZ palesztinokat segélyező pénzalapja, több mint egymillió palesztint fenyeget éhínség - írja a Guardian. Az intifáda miatt a gázaiak nem vállalhatnak munkát, megtakarításaikat felélték. Nagy Britannia ugyan ötvenmillió dollárt elkülönített a krízis enyhítésére, valódi megoldást azonban csak a politikai rendezés jelenthet.
Éhínség fenyeget több mint egymillió palesztint, mivel a nyugati kormányok nem támogatják az ENSZ segélyprogramját - írja a Guardian. Az ENSZ szakosodott szervezete, az UNRWA közel százmillió dollárnyi támogatást kért 1,1 millió palesztin élelmezéséhez, eddig azonban csak Svájc tett ígéretet 1,5 millió dollár támogatásra.

Gázában a legkritikusabb a helyzet

A harmadik éve tartó intifáda és az izraeli blokád miatt a palesztin gazdaság gyakorlatilag összeomlott. Míg 2000-ben az UNRWA 11 ezer ember ellátását biztosította Gázai övezetben, jelenleg 715 ezer palesztin élelmiszeréről gondoskodik. Jelentős probléma a munkanélküliség is, a békeidőkben hetvenezer palesztin vállalt munkát izraeli területen, most tizenötezren rendelkeznek munkaengedéllyel.

A helyzet a Gázai övezetben a legkritikusabb, az UNRWA jelentése szerint heteken belül kiürülhetnek raktárkészleteik. "Ha nem kapunk pénzt hamarosan, az törést okozhat az ellátásban. Ez nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen már most is a gyermekek 22 százaléka alultáplált, és ez a szám még növekedhet" - nyilatkozta a napilapnak Peter Hansen, az UNRWA főmegbízottja. Ez az adat az Unicef szerint csak a kongói és zimbabwei adatokhoz hasonlítható. A szervezet hiába látja el az övezet lakosságának több mint felét, mégis minden negyedik helyi lakos rosszul táplált.

A válság a stabilitást veszályezteti

Hansen szerint, ha nem oldódik meg az ellátás, az a "politikai stabilitást fenyegeti". "Az elmúlt két év a legrosszabb Gáza 1967-es megszállása óta" - nyilatkozta a Guardiannek Abdalhadi Abu Kusza, a Palesztin Orvosi Segélytanácsok Szövetségének gázai vezetője. A gyermekek harminc százaléka vérszegény - mondta. Hansen szerint az ok a munkanélküliség.

Reménytelenség

"Nem csak a munkanélküliségről vagy a betegségekről van szó. Az igazi probléma, hogy nincs remény. Nincs remény se a békefolyamat folytatására, és nincs remény a jövőre" - mondta a Guardiannek Kusza. Míg korábban hetvenezer gázai vállalt munkát Izraelben, az intifáda miatt ez a szám tizenötezerre csökkent. Ennek következtében a palesztinok megtakarításaik felélésére kényszerültek - nyilatkozta a lapnak Akil Abu Samala, az ENSZ társadalombiztosítási programjának gázai vezetője.

A háborúra spórolnak

Hansen szerint a nyugati országok az iraki háború miatti félelmükben nem támogatják kellően a palesztinok segélyprogramját. A háború ugyanis már önmagában is több milliárd dollárba kerülhet, nem beszélve az azt követő helyreállítás és a humanitárius segélyek összegéről. A brit Nemzetközi Fejlődés Minisztériuma azonban segítségére siethet a programnak.

Csak a rendezés jelenthet megoldást

Gázában "humanitárius válság alakult ki, ezért segélyt kell nyújtani" - nyilatkozta a Guardiannek Claer Short államtitkár. A minisztérium 50 millió dollárra emelte a palesztinoknak évente nyújtott segély összegét. Ez azonban Short szerint nem elégséges. "A válságot nem lehet politikai rendezés nélkül megoldani" - mondta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás