Diána
12 °C
27 °C

Izraeli rakéták oltották ki 26 palesztin életét

2008.03.01. 12:09
Négy gyerek és két nő is akad azon 26 palesztin áldozat között, akikkel izraeli rakétatámadás végzett. (Válaszul a Hamász 30 rakétával 3 embert sebesített meg). Izrael mindenestre tagadja, hogy az akció egy, a Gáza-övezet részleges elfoglalására irányuló hadművelet nyitánya lenne.

Legalább 26-an haltak meg a Gáza-övezetben szombaton, miután az izraeli hadsereg támadást intézett palesztin fegyveresek ellen a terület északi részén. Gázai orvosok elmondása szerint az áldozatok között négy gyerek és két nő volt. A négy gyerek a Hamász uralta terület északi részén, egy menekülttáborban játszott, amikor a csütörtöki katonai csapásban életüket vesztették. A legfiatalabb 8, a legidősebb 12 éves volt. Az izraeli hadsereg másképp interpretálja az ügyet: a hivatalos verzió szerint 15 palesztin fegyverest öltek meg, akik robbanószereket telepítettek, vagy lövöldöztek, illetve az akcióban megsebesült öt izraeli katona is.

A helyettes izraeli védelmi miniszter tagadta, hogy a szombati támadás egy nagyobb, a Gáza-övezet részleges elfoglalására irányuló hadművelet kezdete lenne. Jeruzsálem a Hamász irányítása alatt álló terület északi részéről indított rakétatámadások visszaszorítását akarja elérni az akcióval. A Hamász válaszcsapásként harminc rakétát lőttek ki izraeli területekre palesztin fegyveresek, megsebesítve három embert, köztük két gyereket. Szerda óta egyébként izraeli források szerint több,mint 120 rakétát lőttek át palesztinok..