József, Bánk
-6 °C
0 °C

Abbász nyerte a palesztin elnökválasztást

2005.01.10. 13:28
Hétfőn közzétették a palesztin elnökválasztás hivatalos végeredményét, ami szerint a mérsékelt palesztin politikus Mahmúd Abbász, Fatah mozgalom elnöke elsöprő győzelmet aratott a szavazatok 62,3 százalékát szerezve meg.
Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője nyerte a palesztin elnökválasztást a hivatalos végeredmény szerint, amelyet hétfőn kora délután közölt a központi választási bizottság.

A 69 éves Abbász a voksok 62,32 százalékát szerezte meg, míg a második helyen végzett, 51 esztendős Musztafa Bargútinak a szavazatok 19,8 százaléka jutott.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Köszönetet mondok a palesztin népnek demokratikus szelleméért és üdvözlöm a demokrácia e napja alkalmából" - közölte a palesztin politikus újságírók előtt Rámalláh kormányzati negyedéből, Mukatából távozva.

A palesztin vezető győzelmét a novemberben elhunyt palesztin elnök, Jasszer Arafat emlékének ajánlotta. "Ezt a győzelmet Jasszer Arafat mártír vezető emlékémek, mártírjaink és sebesültjeink lelkének és a rácsok mögött ülő 11000 fogolynak ajánljuk" - jelentette ki több száz híve előtt Rámalláhban.

A Hamász valódi súlya

Tajíb Abderrahim, Abbász kampányfőnöke szerint a Fatah jelöltjének elsöprő győzelme a mozgalomnak a palesztin politikai színtéren betöltött domináns szerepéről és a választások bojkottjára felszólító Hamász radikális palesztin mozgalom valódi politikai súlyáról tanúskodik.

Musir al-Masri, a Hamász szóvivője Gázában azt közölte, hogy megvárják a végeredményt, mielőtt nyilatkoznának. A Dzsihád radikális palesztin mozgalom, amely szintén bojkottálta az elnökválasztást, hangsúlyozta, hogy ugyanúgy tárgyal majd Mahmúd Abbásszal, mint a néhai Jasszer Arafat elnökkel és az Izrael elleni harc folytatására szólított fel.

Izrael folytatja a párbeszédet

#alt#
Klikk a képre!
Izrael még a választás előtt közölte, hogy Abbász győzelme esetén folytatni kívánja a párbeszédet a Palesztin Hatósággal, amennyiben ez utóbbi könyörtelen harcot kezd az erőszak ellen.

"Ha reális erőfeszítést látunk a palesztinok részéről ebben az irányban, készek vagyunk több gesztusra, többek között számos palesztin fogoly elengedésére és az úttorlaszok felszámolására a megszállva tartott területeken" - jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva demokratikus folyamatként értékelte Abbász választási győzelmét. "Most, hogy megválasztották, most kell szembenéznie a legsúlyosabb kihívással. Harcol-e a terroristákkal és véget vet-e az Izrael elleni véres háborúnak" - tette fel a kérdést.

Ariel Saron izraeli kormányfő várhatóan a hivatalos végeredmény közzététele után napokon belül találkozik a megválasztott palesztin elnökkel.