Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Mészárlás egy palesztin bíróságon

2002.02.05. 13:17
Három vádlottat agyonlőttek egy bíróság mosdójában palesztin fegyveresek -jelentette a BBC. Az áldozatokat azzal vádolták, hogy ők öltek meg egy palesztin biztonsági tisztet a múlt héten.
Szemtanúk szerint mintegy ötszáz palesztin fegyveres rohanta meg kedden a ciszjordániai Dzsenin város egyik bíróságát. A fegyveresek betörtek a szigorúan örzött bíróságra, és ott leütöttek majd kivégeztek három vádlottat, akik közül kettőt percekkel korábban ítélt halálra az esküdtszék. A fegyveresek a mosdóban lőtték agyon a három férfit, akiket a biztonságiak itt akartak elrejteni előlük. Utána a holttesteket kihúzták az utcára.

A három férfit azzal vádolták, hogy részvettek Oszama Qmeil palesztin tiszt meggyilkolásában. Qmeilről azt állították, hogy köze volt Izraellel együttmüködő palesztinok megöléséhez. A BBC úgy véli: a mai mészárlás része annak a bosszúhadjáratnak, amelyet az elhunyt rokonai folytatnak.

Egy helyi klán és a Qmeil család között zajló háború hátterében az áll, hogy a Qmeil vezette fegyveresek 1988-90 között, az első palesztin intifáda idején kivégezték a klán hat tagját. A most megölt három férfi is ehhez a klánhoz tartozott, és a bíróságon elmondták, hogy korábban hat társukért álltak bosszút. Hozzátették, hogy szerintük a palesztin hatóság gyenge és nem tud megszabadulni Qmeiltől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?