Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Mészárlás egy palesztin bíróságon

2002.02.05. 13:17
Három vádlottat agyonlőttek egy bíróság mosdójában palesztin fegyveresek -jelentette a BBC. Az áldozatokat azzal vádolták, hogy ők öltek meg egy palesztin biztonsági tisztet a múlt héten.
Szemtanúk szerint mintegy ötszáz palesztin fegyveres rohanta meg kedden a ciszjordániai Dzsenin város egyik bíróságát. A fegyveresek betörtek a szigorúan örzött bíróságra, és ott leütöttek majd kivégeztek három vádlottat, akik közül kettőt percekkel korábban ítélt halálra az esküdtszék. A fegyveresek a mosdóban lőtték agyon a három férfit, akiket a biztonságiak itt akartak elrejteni előlük. Utána a holttesteket kihúzták az utcára.

A három férfit azzal vádolták, hogy részvettek Oszama Qmeil palesztin tiszt meggyilkolásában. Qmeilről azt állították, hogy köze volt Izraellel együttmüködő palesztinok megöléséhez. A BBC úgy véli: a mai mészárlás része annak a bosszúhadjáratnak, amelyet az elhunyt rokonai folytatnak.

Egy helyi klán és a Qmeil család között zajló háború hátterében az áll, hogy a Qmeil vezette fegyveresek 1988-90 között, az első palesztin intifáda idején kivégezték a klán hat tagját. A most megölt három férfi is ehhez a klánhoz tartozott, és a bíróságon elmondták, hogy korábban hat társukért álltak bosszút. Hozzátették, hogy szerintük a palesztin hatóság gyenge és nem tud megszabadulni Qmeiltől.