Árpád
-2 °C
4 °C

Az új palesztin kormány nem ismeri el Izraelt

2007.02.10. 14:33
A mekkai tárgyaláson szóba sem került Izrael, mivel úgysem létezik ilyen ország.

Az új palesztin egységkormány, amelyet a szaúd-arábiai Mekkában megkötött megállapodás alapján hoznak majd létre, nem fogja elismeri Izrael államot - közölte szombaton Iszmáil Haníje palesztin kormányfő egyik tanácsadója.

 Nem került szóba

Ahmed Juszef hangoztatta, hogy Izrael állam elismerése nem került szóba a kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök irányítása alatt álló Fatah mekkai tárgyalásain. Az új kormány programjában nem lesz jele Izrael elismerésének, függetlenül az Egyesült Államok vagy a közel-keleti négyes (az Egyesült államok, az ENSZ, az EU és Oroszország alkotta úgynevezett nemzetközi kvartett) nyomásgyakorlásától.

Hozzátette, Haníje bízik abban, hogy még a nemzetközi kvartett február 21-i ülése előtt megalakul az új palesztin egységkormány. A palesztin kormányfő egyben sürgette, hogy a kvartett oldja fel a palesztinok ellen hozott büntető-intézkedéseket.

 Simon Peresz izraeli kormányfő-helyettes a német Focus hírmagazinnak nyilatkozva leszögezte, hogy a Hamásznak el kell ismerni Izraelt, ha tárgyalni akar. Az új palesztin egységkormánynak olyan közös politikát kell folytatnia, amely beváltja a hozzá fűzött nemzetközi elvárásokat. A

vigdor Liberman, ugyancsak izraeli miniszterelnök-helyettes, a Der Spiegel hetilapnak kétségeit hangoztatta, hogy az új palesztin kormány megalakítása majd megadja a Hamásznak azt a nemzetközi elismerést, amit addig sem kapott meg amiatt, hogy nem ismeri el Izrael államot és nem hagyott fel az Izrael elleni terrortámadásokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?