Vilhelmina
11 °C
28 °C

Az új palesztin kormány nem ismeri el Izraelt

2007.02.10. 14:33
A mekkai tárgyaláson szóba sem került Izrael, mivel úgysem létezik ilyen ország.

Az új palesztin egységkormány, amelyet a szaúd-arábiai Mekkában megkötött megállapodás alapján hoznak majd létre, nem fogja elismeri Izrael államot - közölte szombaton Iszmáil Haníje palesztin kormányfő egyik tanácsadója.

 Nem került szóba

Ahmed Juszef hangoztatta, hogy Izrael állam elismerése nem került szóba a kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök irányítása alatt álló Fatah mekkai tárgyalásain. Az új kormány programjában nem lesz jele Izrael elismerésének, függetlenül az Egyesült Államok vagy a közel-keleti négyes (az Egyesült államok, az ENSZ, az EU és Oroszország alkotta úgynevezett nemzetközi kvartett) nyomásgyakorlásától.

Hozzátette, Haníje bízik abban, hogy még a nemzetközi kvartett február 21-i ülése előtt megalakul az új palesztin egységkormány. A palesztin kormányfő egyben sürgette, hogy a kvartett oldja fel a palesztinok ellen hozott büntető-intézkedéseket.

 Simon Peresz izraeli kormányfő-helyettes a német Focus hírmagazinnak nyilatkozva leszögezte, hogy a Hamásznak el kell ismerni Izraelt, ha tárgyalni akar. Az új palesztin egységkormánynak olyan közös politikát kell folytatnia, amely beváltja a hozzá fűzött nemzetközi elvárásokat. A

vigdor Liberman, ugyancsak izraeli miniszterelnök-helyettes, a Der Spiegel hetilapnak kétségeit hangoztatta, hogy az új palesztin kormány megalakítása majd megadja a Hamásznak azt a nemzetközi elismerést, amit addig sem kapott meg amiatt, hogy nem ismeri el Izrael államot és nem hagyott fel az Izrael elleni terrortámadásokkal.