Judit
3 °C
7 °C

Egyelőre nem lesz palesztin állam

2000.09.11. 10:21
A palesztin központi tanács vasárnap elhalasztotta a palesztin állam szeptember 13-ára tervezett kikiáltását. A lépést mind amerikai, mind izraeli részről üdvözölték, és jelezték: bár komoly nézetkülönbségek vannak még a felek közt, a tárgyalások hamarosan folytatódnak.
Arafatnak nem sikerült elég nemzetközi támogatást szereznie a palesztin állam egyoldalú kikiáltásához
Vasárnapi tanácskozásán a Palesztin Felszabadítási Szervezet központi tanácsa úgy döntött, hogy - korábban bejelentett szándékával ellentétben - nem kiáltja ki szeptember 13-án a független palesztin államot. A nemzetgyűlés tájékoztatása szerint a döntés a békefolyamat iránti elkötelezettséget jelzi. A tanács ugyanakkor hangsúlyozza: a nézetkülönbségek Izraellel nagyon komolyak. Izrael korábban bejelentette, hogy a palesztin állam egyoldalú kikiáltása esetén annektálná Ciszjordánia egyes részeit - adta hírül a CNN.

Szalim Zanun, a központi tanács elnöke aláhúzta, hogy az államiság megteremtésének feltételei továbbra is folytatódnak. A tanács várhatóan november 15-én hozza meg döntését a kikiáltás időpontjáról. Elemzők szerint a halasztás elsősorban annak tudható be, hogy Arafatnak nem sikerült elég nemzetközi támogatást szereznie a palesztin állam egyoldalú kikiáltásához; még az olyan, hagyományosan arabbarát, országok is, mint Oroszország, óvatosságra és megfontoltságra intették a palesztin vezetőt.

Izrael és az Egyesült Államok egyaránt üdvözölte a lépést, ugyanakkor Clinton elnöknek nem áll szándékában egy újabb háromoldalú találkozó összehívása. Egy fehérházi tisztviselő elmondta, hogy továbbra is komolyak a nézeteltérések, és nincs értelme egy újabb csúcstalálkozónak addig, amíg érdemi változás nem történik a felek közt. Ehud Barak izraeli miniszterelnök szóvivője szintén ,,pozitív lépésként" értékelte a döntést.

Arafat szerint a béketárgyalások hamarosan folytatódni fognak, egy fehérházi szóvivő szerint talán már a héten.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?