Tekla
8 °C
20 °C

Egyelőre nem lesz palesztin állam

2000.09.11. 10:21
A palesztin központi tanács vasárnap elhalasztotta a palesztin állam szeptember 13-ára tervezett kikiáltását. A lépést mind amerikai, mind izraeli részről üdvözölték, és jelezték: bár komoly nézetkülönbségek vannak még a felek közt, a tárgyalások hamarosan folytatódnak.
Arafatnak nem sikerült elég nemzetközi támogatást szereznie a palesztin állam egyoldalú kikiáltásához
Vasárnapi tanácskozásán a Palesztin Felszabadítási Szervezet központi tanácsa úgy döntött, hogy - korábban bejelentett szándékával ellentétben - nem kiáltja ki szeptember 13-án a független palesztin államot. A nemzetgyűlés tájékoztatása szerint a döntés a békefolyamat iránti elkötelezettséget jelzi. A tanács ugyanakkor hangsúlyozza: a nézetkülönbségek Izraellel nagyon komolyak. Izrael korábban bejelentette, hogy a palesztin állam egyoldalú kikiáltása esetén annektálná Ciszjordánia egyes részeit - adta hírül a CNN.

Szalim Zanun, a központi tanács elnöke aláhúzta, hogy az államiság megteremtésének feltételei továbbra is folytatódnak. A tanács várhatóan november 15-én hozza meg döntését a kikiáltás időpontjáról. Elemzők szerint a halasztás elsősorban annak tudható be, hogy Arafatnak nem sikerült elég nemzetközi támogatást szereznie a palesztin állam egyoldalú kikiáltásához; még az olyan, hagyományosan arabbarát, országok is, mint Oroszország, óvatosságra és megfontoltságra intették a palesztin vezetőt.

Izrael és az Egyesült Államok egyaránt üdvözölte a lépést, ugyanakkor Clinton elnöknek nem áll szándékában egy újabb háromoldalú találkozó összehívása. Egy fehérházi tisztviselő elmondta, hogy továbbra is komolyak a nézeteltérések, és nincs értelme egy újabb csúcstalálkozónak addig, amíg érdemi változás nem történik a felek közt. Ehud Barak izraeli miniszterelnök szóvivője szintén ,,pozitív lépésként" értékelte a döntést.

Arafat szerint a béketárgyalások hamarosan folytatódni fognak, egy fehérházi szóvivő szerint talán már a héten.