Gyárfás
16 °C
29 °C

A palesztin elnök felfüggeszti a béketárgyalásokat

2008.03.02. 01:05
Mahmúd Abbász szerint borzalmas amit Izrael tesz a palesztin rakétákra válaszul. Főleg, hogy az Izrael ellen irányuló rakétatámadásokat a palesztin kormány is elítéli.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat este a palesztin-izraeli béketárgyalások felfüggesztése mellett döntött, miután a nap folyamán több mint félszáz palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg gázai övezeti műveleteiben - közölték Abbász hivatalában.

A forrás szerint Abbász e döntés szellemében lemondta az Ehud Olmert izraeli kormányfővel tervezett eheti találkozóját, és a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is.

Előzőleg Abbász felfoghatatlannak nevezte, hogy Izrael részéről ilyen "borzalmas és rémisztő" válaszlépéseket váltsanak ki a Gázai övezetből palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított rakétatámadások, amelyeket a palesztin vezetés elítél. Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség tagja pedig úgy vélekedett, hogy a béketárgyalásokat egyelőre "maguk alá temették" a Gázai övezetben lerombolt házak.

A kórházi forrásokra támaszkodó legfrissebb veszteségmérleg szerint szombaton 61 palesztin vesztette életét az izraeli offenzívában. A  halottak között voltak fegyveresek, de nők és gyermekek is. Az intifáda, a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kezdete óta ez volt az egyik legsúlyosabb palesztin veszteség.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szóvivője útján szombat este mindazonáltal közölte: a zsidó állam vezetése nem szabott időbeli korlátot a hadművelet befejezésére. "A hadművelet addig tart, ameddig szükséges" - szögezte le a szóvivő, aki szerint a helyzet várhatóan "még tovább romlik majd".

A szóvivő a katonai műveletek célját abban jelölte meg, hogy minél távolabbra szorítsák Izrael határától a zsidó állam ellen rakétatámadásokat elkövető palesztinokat, vagy végezzenek velük. Hosszabb távú célnak pedig azt nevezte, hogy elérjék e támadások teljes beszüntetését, a palesztin rakétacsapások miatt ugyanis szavai szerint tűrhetetlenné vált az izraeli polgári lakosság helyzete.