Kijelölték az új palesztin miniszterelnököt

2003.03.19. 18:25
Jasszer Arafat hivatalosan is felkérte eddigi helyettesét, Mahmud Abbaszt, hogy legyen ő az új palesztin miniszterelnök.
Kedden a palesztin törvényhozás elfogadta a miniszterelnöki poszt létrehozását célzó javaslatot. Ezért szerdán Jasszer Arafat felkérte Mahmud Abbaszt, más néven Abu Mazent, hogy vállalja el a posztot. Az Egyesült Államok a poszt létrehozásához kötötte az önálló palesztin állam megteremtését célzó folyamat megindítását. Az amerikaiak azonban közölték, hogy a miniszterelnöknek tényleges hatalommal kell rendelkeznie.

Mérsékelt politikus

Mahmud Abbaszt mérsékelt politikusnak tartják, aki a legutóbbi öngyilkos palesztin támadásokat is élesen elítélte. A férfi jelölését Izrael és az Egyesült államok is üdvözölte. Abbaszt azonban nem élvezi Ciszjordánia és a Gáza-övezet lakosainak támogatását. Ha Abbasz elvállalja a tisztet, akkor a törvény értelmében három héten belül kormányt kell alakítania. Ha ezt nem teszi meg, akkor marad még újabb két hete mielőtt Arafatnak egy újabb miniszterelnököt kell megneveznie.

Hatalommegosztás

Ezentúl Abbasz vezeti a Palesztin Hatóság mindennapos tevékenységét, Arafat pedig a biztonsági erőket irányítja majd, és az Izraellel kötendő béke-megállapodás zárószavát is mondhatja ki. Ezzel létrejön a nemzetközi közösség által sokszor sürgetett hatalommegosztás, jelntette a BBC.  • Hírek
  • Személyi kölcsön