Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Mészárlás egy Talmud-iskolában

2002.12.27. 21:45
Négy izraeli meghalt, hét megsebesült, amikor egy palesztin merénylő pénteken géppisztollyal lövöldözött Otniel zsidó település Talmud-iskolájában. A merénylőt az izraeli katonák lelőtték.
Az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vállalta azt a pénteki merényletet, amelynek során egyik fegyverese behatolt Otniel zsidó település Talmud-iskolájába, és az étkezőben géppisztoly-sorozattal lemészárolt négy izraelit. A merénylő, mielőtt a helyszínre érkező katonák lelőtték volna, még megsebesített hét másik izraelit is. Otniel település nem messze fekszik a Jordán nyugati partján elterülő Hebron városától. A terrorista - az izraeli rádió szerint - véres tette elkövetése után elbarikádozta magát az iskolaépületben, és a katonákkal vívott tűzharcban halt meg.

A hadsereg a környéken nagy erőket vonultatott fel. A katonák átkutatják a környéket, mert feltételezik, hogy a támadásban részt vett még egy palesztin terrorista. Az első jelentések is palesztin kommandó akciójáról szóltak.

A támadást megelőzően pénteken a Hamász palesztin terrorszervezet nagygyűlésein a jelenlevők bosszúért kiáltottak amiatt, hogy izraeli katonák előző nap a Jordán nyugati partvidékén terroristák után kutatva megöltek hét palesztint.

Avi Pazner, az izraeli miniszterelnök, Ariel Saron szóvivője szerint az Otniel településen végrehajtott akció egyenes következménye annak, hogy a palesztin hatóság területein terrorizmusra bujtogatják a lakosságot. Ezzel összefüggésben hívta fel a figyelmet a Hamász pénteki nagygyűlésére, amelyet szerinte a palesztin hatóság bátorításával szerveztek, és amelynek résztvevői megígérték, hogy a lehető legkeményebb csapásokkal sújtják Izraelt. Nem vártak sokáig tervük végrehajtásával - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!