Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Éheznek a palesztinok

2002.08.08. 00:52
Az izraeli megszállás következtében humanitárius válság alakult ki a palesztin területeken, ahol a gyerekek csaknem negyede krónikusan alultáplált - áll egy most megjelent tanulmányban, amelyet az amerikai kormány támogatott.
Az izraeli katonai megszállás és a palesztin terrorista támadásokra válaszul bevezetett blokád miatt súlyosan alultápláltak az 5 éven alul palesztin gyermekek; a helyzet rosszabb mint Bangladesben vagy Szomáliában - áll egy hétfőn ismertetett tanulmányban, amely az amerikai kormány és egy New York-i emberi jogi szervezet támogatásával készült.

A gyerekek több mint ötöde alultáplált

Noha valódi, kiterjedt éhezésről egyelőre nincs szó, a felmérés szerint a palesztin lakosság több mint fele volt kénytelen csökkenteni élelmiszeradagját az elmúlt hetekben a kijárási tilalom miatt. A blokád olyan szigorú, hogy a családok gyakran napokig nem tudják elhagyni otthonukat. A Gáza-övezet és Ciszjordánia megszállása különösen a gyermekeket sújtja, akiknek 22,5 százaléka krónikusan alultáplált. Ez az érték magasabb, mint sok, szárazságtól és polgárháborútól sújtott afrikai országban. A helyzet rosszabb a Gáza-övezetben, amely a világ egyik legsűrűbben lakott, és egyúttal leginkább elzárt emberlakta része.

A jelentés készítői szerint Ciszjordániában és a Gáza-övezetben humanitárius szükséghelyzet állt elő a megszállás következtében.

A felmérés elkészültét az amerikai kormány nemzetközi fejlesztési ügynöksége és a CARE International támogatta, az adatokat pedig a jeruzsálemi Al-Kudsz egyetem, a baltimore-i John Hopkins egyetem és egy közel-keleti menekülteket támogató amerikai szervezet gyűjtötte.

"Katasztrofális hatás"

Az izraeli kormány hivatalosan nem reagált a jelentésre, de az eredmények néhány héttel korábbi kiszivárogtatásakor egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy "ennek katasztrofális hatása lesz Izrael számára". Egy magasrangú izraeli katonatiszt szerdán ugyanakkor a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán tagadta, írja az izraeli Ha'aretz internetes kiadása, hogy éheznének a palesztinok, mert szerinte "éhség akkor van, amikor az emberek felpuffadt hassal kidőlnek".

Izrael többször is kijelentette, hogy mindent megtesz, hogy kímélje a palesztin polgári lakosságot, és a szigorú katonai megszállásra csak azért van szükség, hogy megakadályozzák az újabb merényleteket. A palesztinok viszont pont a megszállás megszüntetését követelik. Az öngyilkos merényletek az intifáda 2000 szeptemberi kitörése óta több mint 250 ember életét oltották ki.

Házrombolással az öngyilkos merénylők ellen
Azzal az indoklással, hogy Izrael háborús helyzetben van, az izraeli legfelsőbb bíróság kedden jóváhagyta, hogy a hadsereg előzetes figyelmeztetés nélkül lerombolja azoknak a palesztinoknak a házát, akiknek a rokonai öngyilkos merényletet hajtottak végre - írta a Ha'aretz. A döntés egyelőre 43 családot érint. Az izraeli katonaság azt reméli, hogy ez majd elriasztja az újabb merénylőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!