Szilárda
-4 °C
3 °C

Harcolnak a palesztinok a miniszteri posztokért

2007.02.12. 17:13
Iszmail Haníje, a Hamász kormányfője még a héten lemondhat posztjáról. Bár a lépés formális, hiszen ő lesz a várhatóan rövidesen megalakuló nemzeti egységkormány miniszterelnöke is, a lépéssel azonban betartja a mekkai megállapodásban foglaltakat. Az új kormány megalakulása előtt még néhány lezáratlan kérdésben meg kell állapodni a Fatahnak és a Hamásznak. Izrael mellett a nemzetközi közösség is kivár.

Vezető palesztin tisztségviselők hétfőn bejelentették, hogy a napokban megkezdődik a palesztin nemzeti egységkormány megalakítása, elismerték ugyanakkor, hogy még nem sikerült megoldást találniuk a korábbi egyezségeket meghiúsító problémákra, így a biztonsági erők ellenőrzésének kérdésére és a Hamász fegyveres milíciájának sorsára.

A jelenlegi Hamász-kormányt vezető Iszmail Haníje közben jelezte, a napokban formálisan lemond a miniszterelnöki posztról, amivel eleget tesz a Mahmúd Abbász vezette Fatah mozgalommal múlt héten Mekkában kötött hatalommegosztási megállapodásnak.

Harc a miniszteri posztokért

A két fél már megegyezett a miniszteri posztok elosztásáról, a tisztségeket betöltők személyéről azonban még nem sikerült egyezségre jutniuk. Az egyik tisztázatlan kérdés, hogy ki legyen a belügyminiszter, akinek így komoly ellenőrző joga lenne a biztonsági erők fölött, írja az AP. A Mekkában született megállapodás szerint a Hamász javasol két embert a pozícióra, Abbász pedig kiválasztja a számára megfelelőbbet. A téma azért is különösen érzékeny, mert a két fél döntésképtelensége hozzájárult az utóbbi hetekben a Hamász és a Fatah számos halálos áldozatot követelő gázai összecsapásaihoz.

A mekkai megállapodás a tavaly Abbász tiltakozása ellenére megalapított 5600 fős Hamász-milícia sorsát sem rendezte még. Egy esélyes javaslat szerint a Hamász biztonsági csapatait feloszlatnák, tagjait pedig a különböző palesztin biztonsági szolgálatok közt szétosztanák. A lépés egy átfogó reform része lenne, hogy szétrobbantsák a jelenleg döntően Abbászhoz hű biztonsági erők hatalmát.

Még a héten lemond

Haníje kormányfő hétfőn, Egyiptomból Gázába visszatérve azt mondta, kormánya a tervek szerint napokon belül lemond, hogy megkezdhessék az új koalíciós kabinet megalakítását. "Úgy véljük, fel kell gyorsítani a lemondást néhány napon belülre, esetleg szerdára, csütörtökre vagy péntekre" - mondta Haníje újságíróknak a rafahi határátkelőnél.

Haníje lemondása ugyanakkor csak formalitás, mivel a mekkai megállapodás szerint az új palesztin egységkormánynak is ő lesz a miniszterelnöke.

Izrael szakítana Abbásszal

Az izraeli kormány még nem döntötte el, hogyan reagáljon a Hamász és a Fatah részvételével létrejött palesztin nemzeti egységkormány megalakulására, de fontolgatja, hogy Abbássszal is felfüggeszti a kapcsolatát. "Csakúgy, mint a nemzetközi közösség, még tanulmányozzuk, mit tartalmaz, milyen alapokon nyugszik az új kormány megalakításáról kötött megállapodás" - mondta Ehud Olmert vasárnap az izraeli kabinet ülésén.

A kormányfő hangsúlyozta, az új palesztin kormánynak teljesítenie kell a közel-keleti rendezésen dolgozó kvartett követelményeit, vagyis el kell ismernie Izraelt, le kell mondania az erőszak alkalmazásáról, és el kell fogadnia a zsidó állammal korábban kötött egyezségeket. A Fatah és a Hamász mekkai egyezsége ugyan kitér a megállapodásokra, de nem említi sem Izrael állam elismerését, sem az erőszak feladását.

Ugyanezt kifogásolja a nemzetközi közösség is, számos ország jelezte, kivárja, hogy az új kormánynak meglesz-e az akarata és a képessége az Izrael elleni merényletek megakadályozására, amibe beletartoznak a Gázai övezetből az izraeli területek ellen indított rakétatámadások. Hétfőn négy rakétát lőttek ki palesztin milicisták Izraelre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!